Ízületek, arthrosis – ízületi kopás homeopátiás megközelítése

 

Ha a statisztikákat nézzük, elég rossz a helyzet. 40 év felett a lakosság 90%-ánál találunk rtg-vizsgálattal degeneratív, ízületi kopásra utaló jeleket. Azaz le kell vonnunk a konzekvenciát, hogy nem elég csak akkor foglalkoznunk az ízületeinkkel, amikor már fizikális tünetek jelentkeznek.

Miért betegek az ízületek?

Ha betegek vagyunk, általában az első kérdés, hogy mit vegyek be, hogy megszűnjenek a panaszok. Azonban először célszerű körbejárnunk a kérdést, hogy hogyan jutunk el az adott tünetegyüttes kialakulásához, mi is az hogy ízület, csontozat, és mi az ami fáj…

Testünk váza, a csontozat, és ízületeink a lassú anyagcseréjű szöveteink közé tartoznak. Építő elemeik elsősorban ásványi anyagokból kerülnek ki. A csontozat-ízületek egészsége hosszú távon azon múlik, hogy egyensúlyban vannak-e a felépítő és leépítő folyamatok, és ezek a megfelelő élettani, anatómiai – eredeti – egészséges egységet tartják-e. Ha ez a kényes egyensúly megbomlik, az betegségek, tünetek kialakulásához vezet (pl. csökkenő csontsűrűség = csontritkulás).

Ha az ízületek által adott különböző sejtválasz típusát elemezzük, akkor rájövünk, hogy szervezetünk részben életkornak megfelelő reakciótípussal reagál. Ez annyit jelent, hogy életünk első szakaszában, gyerekkorban, hajlamosak vagyunk akut gyulladásos reakcióval reagálni, míg az évek előrehaladtával, idősebb korban, az elmeszesedési folyamatok dominálhatnak. Általánosságban elmondható, hogy a gyulladásos folyamatokból teljes mértékben felépülünk, az egészségi állapot nem változik a gyógyulással, míg a meszesedési folyamatoknál folyamatos előrehaladás figyelhető meg, fokozott funkcióvesztéssel. Nagy általánosságban az életkorral jelentkező ízületi problémákra a felépítő-leépítő folyamatok egyensúlyvesztéséről, illetve a betegségfolyamatok meszesedés irányába történő eltolódásáról beszélhetünk. Jogosan merül fel a kérdés, hogy mi lenne, ha valaki megmondaná – méghozzá úgy, hogy azt meg is értsék a sejtjeink -, hogy mit csináljanak sejtjeink csontozati-ízületi struktúra egészének megőrzése érdekében… A homeopátia, mely a szervezet öngyógyító folyamatait aktiválja, pont ezt teszi…

Vázizomrendszer homeopátiás megközelítése

Amikor homeopátiás szert választunk, először azt a kérdést kell feltennünk, hogy egy friss, akut panaszra keresünk homeopátiás megoldást, vagy egy krónikus, visszatérő, régi megbetegedés, amit kezelni szeretnénk.

Akut esetben – pl. sérülések esetén – általában a sérülés jellegét és a sérülés következtében kialakult tünetegyüttest szoktuk figyelembe venni, és ennek megfelelően választunk szert.

Krónikus – tartós -, visszatérő panaszok esetén a homeopátia holisztikus megközelítéssel az egész embert kezeli alkati szerrel, melyet homeopata orvos választ ki a páciensnek. Az alkati kezelés azért fontos, mert szervezetünk egésze egy nagyon bonyolult egységet képez, melynek az ízületi folyamatok csak egy mozaikdarabját képezik, és az egész rendszert kell finomhangolnunk ahhoz, hogy az egészség hosszútávon megőrizhető legyen. Azaz pl. a csípő megbetegedése, ízületi kopása is része az egész ember működésének, a hozott gének, környezeti ártalmak (terhelések) anyagcsere-folyamatok, a páciens habitusa mind-mind szerepet játszik. Mivel azonban a csontok, ízületek az átlagosnál lassabb anyagcseréjű szerveink, ezért gyakran igénybe veszünk egyéb homeopátiás szereket is. Kézenfekvő például, hogy arra ösztökéljük a szervezetet, hogy minél kevésbé legyen hajlamos a meszesítési folyamatokra. Ez nem csak a vázizomrendszer esetében lehet hasznos. Erre a homeopátiás alkati szer mellett kúraszerűen homeopátiás komplex szereket használhatunk (pl. Galium-Heel1).

Több homeopátiás komplex szer is létezik a különböző típusú vázizomrendszeri folyamatok kezelésére. Itt a klasszikus homeopátiával ellentétben nem tünetszinten, hanem diagnózisszinten gondolkodunk. Egy-egy homeopátiás komplex szer összetevőit úgy válogatták össze, hogy a lehető leghatékonyabban csökkentsék az adott betegségcsoport tüneteit, illetve aktiválják az öngyógyító mechanizmusokat. Sajnos hazánkban relatíve kevés van törzskönyvezve ezekből a szerekből. A leggyakrabban alkalmazható készítmények:

  • Cartilago comp. globuli 1,2: Harmonizálja a fel- és leépítő folyamatokat. Elsősorban krónikus degeneratív, vagy gyulladásos folyamatokban alkalmazzuk
  • Cartilago/Echinacea comp. globuli 1,2: Elsősorban kisízületi gyulladások esetén használjuk
  • Cartilago/Mandragora comp. . globuli 1,2: Elsősorban degeneratív ízületi folyamatok gyulladásos fázisában , illetve RA (Reumatoid arthritis) csendes szakaszában javasoljuk
  • Arnicare arthritis3: Ízületi gyulladások kezelésére használható
  • Rheuma-Heel: Az Arnicarehez hasonló alkalmazási terület. A komplex szerek különböző összetételének miatt a tünetektől függ, hogy melyik kombináció használható hatékonyabban
  • Zeel tabletta, krém: Hazánkban is elérhető homeopátiás komplex szer, mely ízületi kopások kezelésére használható. Tapasztalatok szerint csökkenti a páciens fájdalomcsillapító igényét, és porcregeneráló hatása is van.
  • Osteoheel tabletta 1: Csonthártyagyulladás és csontkinövések kezelésére alkalmazható homeopátiás komplex

Az alkati és homeopátiás komplex szerek mellett megfelelő anaemnesisfelvételt követően ízületi fókusszal monokomponensű homeopátiás szert is választhatunk a panaszok csökkentésére.

Példaként egy-egy „jellemző tünettel – a teljesség igénye nélkül” összefoglalásra kerül néhány az ízületi panaszok kezelésében gyakran alkalmazott monokomponensű homeopátiás szer:

Apis: Gyulladt, duzzadt ízület – hideg borogatás javít a tüneteken

Bryonia: A legkisebb mozdulat is fáj – a legjobb mozdulatlanul

Cimicifuga: nyakmerevség, neuralgiás fájdalmak a nyakban

Dulcamara: Reumatikus ízületi fájdalmak – ízületi merevség – a tünetek romlanak hideg  nyirkos időben

Pulsatilla: Vándorló ízületi fájdalmak – duzzadt, meleg ízületek – meleg ront, hideg javít a tüneteken (pl. lábát kidugja a takaró alól, vagy jobb friss levegőn)

Rhododendron: Ízületi barométer – fáj időjárás-változáskor, vihar előtt. A tüneteken mozgás és meleg javít

Rhus toxicodendron: Az ízületi panaszok az ízületek bejáratásával javulnak. Mint egy fogaskerék, mely nehezen indul el, majd tovagördül. Gyakran alkalmazott szer kopásos ízületi tünetek esetén

A monokomponensű szerek mellett akár akut, akár krónikus esetben megfelelően kiválasztott Schüssler-sókkal támogathatjuk sejtszinten a vázizomrendszert. A Schüssler-féle terápiás rendszer visszavezet minket a kezdő gondolathoz, hogy ne akkor kezdjünk el foglakozni az ízületek egészségével, amikor tüneteket észlelünk, hanem a prevenciós lehetőségek Schüssler terápiás rendszerében az arcunkra vannak írva. Az arcdiagnosztika során észlelhető fénylések, redőcskék, elszíneződések az ízületeinkről is „üzennek” nekünk: mit tegyünk, hogy hosszú távon is megőrizhessük ízületeink egészségét.

dr. Farkas Orsolya
homeopata orvos
06-20/230-80-81

 

(1) Hazánkban sajnos nincs törzskönyvezve, általában német nyelvterületről szerezhető be, vagy azon patikákon keresztül, akiknek engedélye van külföldről gyógyszert beszerezni

(2) Antropozófus szer, melynek gyógyszerkészítési előiratai a HAB (homeopátiás gyógyszerkönyv) alapján történik

(3) Hazánkban nincs törzskönyvezve, francia az anyacég

 


Megosztás a Facebook-on