Lycopodium

Korpafű

A Lycopodium valaha 40 méter magas növény volt, ma csak 30 cm. A Lycopodiumból készült homeopátiás gyógyszer gyógyszerképének egyik alapköve, hogy hogyan látszódjunk nagynak, ha nem hisszük, hogy nagyok vagyunk, és tényleg nem is vagyunk nagyok. A szer alapproblémája az önbizalomhiány, melyet a páciens egóból kompenzál. Fizikális szinten, és mentális vonatkozásban is felfújja magát: nagy ego, és puffadásos gyomor, ill. bélrendszeri tünetek jellemzik Alapvetően jobboldali szer, a tünetek azonban gyakran jobbról balra terjednek. Az antipsoricus triász egyik oszlopos tagja ( Lycopodium, Sulphur, Calcium carbonicum).

Kulcstünetek: Önbizalomhiány, melyet folyamatosan kompenzál, Jobb oldali tünetek, melyek balra terjedhetnek, Kívánja az édességet, Gyomor- ill. bélrendszeri tünetek, Urogenitális panaszok.

Leggyakoribb indikációs területek: Asthma, Chron betegség, Cukorbetegség, Depresszió, Ejakulácio precox, Ekcéma, Epehólyag-gyulladás, Epekő, Flatulencia, Gyomorfekély, Herpesz, Hólyaghurut, Hörghurut, Húgyúti fertőzések, Hüvelygyulladás, Impotencia, Irritábilis bél-szindróma, Kólikás hasi panaszok, Köszvény, Kötőszöveti betegségek, Középfülgyulladás, Krónikus kimerültség – szindróma, Magas vérnyomás, Májcirózis, Májgyulladás, Mandulagyulladás, Neuralgiás tünetek, Orrmelléküreg-gyulladás, Ovárium-cysták, Rosszindulatú daganatok, Sarcoidosis, Scleroderma, Sérv különböző lokalizációkban, SLE, Szemölcsök, Szorongás, Torokgyulladás, Tüdőgyulladás, Vesekő, Vesemedence-gyulladás.

A Lycopodiumra jellemző, hogy fél az inpotenciától, vagy már impotens, de korai ejakulációja is lehet

Modalitás:

  • Romlik: délután 4 és 8 óra között; melegre, annak ellenére, hogy hidegre érzékeny, ellentmondásra
  • Javul: hűvösség (különösen bőrtünetek), meleg étel, ital, lassú mozgás

Mentális tünetek: A Lycopodium mentális tüneteinek alappillére a kisebbrendűség-érzés, melyet a páciens túlkompenzál. Ennek köszönhető önző, egocentrikus viselkedése, extrovertált személyisége. A Lycopodium fontos szer a repertórium „szereti a hatalmat” rubrikában is.. Biztonságra való törekvésének köszönhetően általában kerüli az új helyzeteket. A szer mentális képének másik pólusa, ha nem kompenzálja kisebbrendűség érzetét, úgy szégyenlőssé, befelé fordulóvá válik; tele félelmekkel, melyek között gyakran szerepel az agorafobia. Szorongások kezdődnek az egészsége miatt, a haláltól, sötéttől, illetve egyedülléttől való félelem is jellemzi.

A Lycopodiumra jobb oldali tünetek jellemzők, vagy a tünetek jobbról balra terjednek.

A Lycopodium mentális képének másik fontos aspektusa az önfegyelem, illetve felelősségvállalás. Általában fél a hosszú távú elkötelezettségektől, így házasságot is nehezen köt. Jellemző rá a promiscuitás, melynek egyik eleme, hogy fél a tartós kapcsolatoktól, mert tapasztalatai szerint ilyen hosszabb kapcsolatok esetén impotenssé válhat.

Emberi kapcsolataira jellemző, hogy a ranglétrán fölötte állókkal túlzottan is udvariasan viselkedik, míg a gyengébbekkel szemben diktatórikus, udvariatlan magatartást vehet fel. Ha már van családja, általában családtagjaihoz is diktatórikusan viszonyul.

Általános tünetek: A Lycopodium alapvetően JOBB OLDALI SZER. A tünetek gyakran jobb oldalon kezdődnek, majd balra terjednek. A panaszok általában délután 4 és 8 óra között romlanak. (Pl. a colicas csecsemő hasi panaszai miatt ebben az időszakban sír.) A Lycopodium fontos anyagcsere szer. (pl. A Lycopodium homeopátiás formáját magas koleszterinszint, húgysavszint jellemezheti) Általában nem bírja a böjtölést, de egy-egy étkezés kimaradását sem. Tünetei javulnak szabad levegőn, annak ellenére, hogy alapvetően fázós típus.

Fej: A Lycopodiumra jellemző lehet a jobb oldali, gyakran tarkótáji fejfájás, mely különösen délután 4 és 8 óra között kínozza a beteget. A tüneteket az étkezés kihagyása is provokálhatja. A Lycopodium-férfiakra jellemző a korai kopaszodás, vagy korai őszülés, Gyakran csak ősz tincsek jelentkeznek a szer oldaliságának megfelelően – jobb oldalon. Az arcvonásokra jellemző a mély barázdák megjelenése a homlokon, illetve az arcon. Neurológiai tünetek közül jellemző lehet a facialis neuralgia, vagy tic megjelenése. 

Légutak: A Lycopodiumra jellemző lehet az orrdugulás, mely gyakran csak éjszaka jelentkezik (csecsemőknél szintén). Nappal ilyenkor orrfolyás alakulhat ki. Az orrlyukak körüli terület viccesen mozoghat (értsd: mint egy vadászkutya, mikor éppen szimatol. ). Lycopodimra jellemzően hörghurut esetén a köhögést csiklandozó érzés kísérheti, a köhögés mélyről jövő, szamárköhögéshez hasonlító lehet. A köpet sokféle lehet, de gyakran sós ízű ( Arsenicum, Phosphorus, Pulsatilla).

Emésztőrendszer: A Lycopodium egyik fő hatásterülete az emésztőtraktus, ahol a legszerteágazóbb tünetekkel találkozunk. Nagyon jellemzőek az erőteljes PUFFADÁSos panaszok, melyek már a legkisebb mennyiségű étel elfogyasztása után jelentkeznek. Emiatt általában hamar jóllakik, csak keveset eszik egyszerre. Puffadása oly mértékű, hogy a ruházatát is meg kell lazítania, nem bírja elviselni a szorító érzést a dereka körül. A puffadás főleg a has alsó részében jelentkezik. (Carbo vegetabilis – köldök felett, China esetén – egész has puffad) Megkönnyebbülést hoz számára, ha szelek, vagy böfögés formájában könnyíteni tud magán. Evés után rendszeresen kipirul, majd elálmosodik. Az étkezések ennek ellenére nagyon fontosak számára, nem bírja a koplalást. Kívánja a meleg ételt, ÉDESSÉGET. Férfiak közül ők azok az emberek, akik megkövetelik, hogy feleségük főtt étellel várja őket otthon, és ebéd után biztos, hogy nassolnak valamit. Az anaemnesis-felvétel során mindenképpen kérdezzünk rá az éjszakai evészetre, mert ez is gyakori tünet a Lycopodiumnál. Gyakran jelentkezhetnek refluxos panaszai, mely keserű felböfögéssel jár együtt. (Robinia, Sulphur). Súlyosabb esetben fekélyes folyamatok is kialakulhatnak. Epés panaszai mély lélegzetvételre, és evésre tovább romlanak. A Lycopodiumra gyenge kötőszöveti struktúra jellemző, így különféle sérvek kialakulásával számolhatunk (pl. nyelőcső-, köldök-, lágyéksérv).

A Lycopodiumra jellemzők az emésztési panaszok (puffadás, szelek, büfögés, gyomorégés, reflux stb.)

Húgyutak: A Lycopodium fontos veseköves szer. VESEKÖvei általában jobb oldalon alakulnak ki. A vizeletben gyakran találkozunk téglaporszerű üledékkel.

Genitáliák: A Lycopodium szexuális életének mentális tüneteiből adódóan számos jellemzője van. Férfiak közül jellemző lehet, hogy fűvel-fával szexuális kapcsolatot létesít, viszont a feleségével impotens. Korai ejakuláció is jellemezheti. Prosztata megnagyobbodás, prosztatagyulladás kezelésére is alkalmazható. Nőknél megfelelő tünetek esetén jobb oldali petefészek tumorok, illetve cisztás folyamatok kezelésére használható.

Bőr: A Lycopodium bőre általában száraz, ráncos. Bármilyen bőrtünet jelentkezhet (ekcéma, psoriasis, különböző kiütések, szemölcsök, gombás folyamatok), melyek közös jellemzője az erős viszketés, így gyakran véresre vakarják őket a betegek. A viszketéses tüneteket hűvös levegő, hideg víz csökkenti. Jellemző az idő előtti hajhullás, őszülés megjelenése. A sarok bőre gyakran erőteljesen berepedezett.

A Lycopodiumra jellemző a ráncos homlok, sovány testalkat és az ekcéma ( sokszor nedvedző és a fül mögött van.)

Gerinc: A Lycopodiumnak számos gerincpanasza lehet, a legjellemzőbbek az isiászos panaszok; főleg jobb oldalon, melyre az jellemző, hogy nem tud jobb oldalon feküdni a beteg.

Alvás: A Lycopodium általában jobb oldalán alszik. Éjszaka gyakran éhségérzetre ébred, az éjszakai evők táborába tartozik. Reggel általában meglehetősen fáradtan kel fel.

Lycopodium gyerekek: Inkább intellektuális, mint sportos beállítottságúak. Ambiciózusak, amibe belefognak, azt nagyon nagy erőbedobással csinálják. A családban, baráti társaságban hamar átvehetik a FŐNÖK szerepet, irányítják, terrorizálhatják a kistestvéreiket, vagy akár a szüleiket is. Az iskolában szívesen barátkoznak az erősebb gyerekekkel, ha esetleg úgy adódik, legyen valaki, aki megvédje őket. Ha bizonytalanok valamiben, akkor vagy szégyenlősen visszavonulnak, megijednek, vagy túlkompenzálva henceghetnek, erőt demonstrálhatnak és akár fenyegetőzhetnek is. Fizikálisan jellemző rájuk az édesség nagyfokú kívánása és a hasi puffadás. Székletükre jellemző lehet, hogy az eleje nagyon kemény, utána viszont inkább puha és vékony. Reggelente nagyon mogorvák, jobb békén hagyni őket.

Hasonló szerek: Nux vomica

A Lycopodium személyiség meghunyászkodik az erősebbek előtt, és a gyengébbeken tölti ki indulatait

Megosztás a Facebook-on