Dr. Kürti Katalain: „Számomra a mai napig fontos minden páciens, minden eset, minden újdonság”

Interjú Dr. Kürti Katalinnal, a Magyar Homeopata Orvosi Egyesület (MHOE) alapító-elnökével

Homeo Sapiens: Meséljen nekünk, kérem, a kezdetekről; hogyan is találkozott először a homeopátiával?

Dr. Kürti Katalin: 1991-ben történt, hogy olvastam az Orvosi Hetilapban egy hirdetést, amely orosz homeopaták Budapesten tartandó homeopátiás tanfolyamáról szólt. Fogalmam sem volt még ekkor, mi fán terem a homeopátia. Rémlett, hogy Tolsztojnál szerepelt egy ilyen figura, egy homeopata orvos az Iván Iljics halálában. Győzött a kíváncsiságom, és elvégeztem a 3 hetes, igen intenzív tanfolyamot. Míg az elején azon töprengtem, hogy jó helyen járok-e, a végére teljesen elvarázsolódtam, és ráeszméltem, hogy egy új utat fedeztem fel. Heten jártuk végig a kurzust, persze akkor legfeljebb még csak sejthettük, hogy részben mi leszünk a hazai homeopátiás gyógyítás úttörői.

Homeo Sapiens: Miként kezdte kipróbálni, alkalmazni a homeopátiás készítményeket?

Dr. Kürti Katalin: Nem titok, és szerintem úgy, mint más kollégák; természetesen először magammal kezdtem, majd pozitív eredményeket tapasztalva a család és a baráti kör következett. Közben a kutyánkon is „kísérleteztem”, majd következtek az új dolgokra fogékony páciensek. 1995. január 1-jétől jött a nagy váltás, otthagytam a kórházat, magánpraxist kezdtem, ahol a hangsúlyt már a homeopátiára helyeztem.

Homeo Sapiens: A kezdetekben Ön is és az egész magyar szakma mondhatjuk, hogy a nulláról indult el…

Dr. Kürti Katalin: Pontosan! Éppen ezért kellett és kell rengeteg időt és energiát fordítanunk a folyamatos tanulásra, képzésre. Először csak külföldön volt mód továbbképzésen részt vennünk, az alaptanfolyamok és a kiegészítő képzések anyagát elsajátítanunk. Majd neves külföldi homeopatákat hívtunk meg vendégelőadónak. Az 1993-ban kezdett 3 éves homeopátiás orvos-képző programunk már – osztrák minta alapján, de idehaza valósulhatott meg. A szakirodalommal is gondban voltunk a „hősi időkben”; magyar nyelvű nem lévén sűrűn kellett fordítanunk, főleg németből, angolból, oroszból és franciából is. Ebben a munkában fordítóként és lektorként is részt vettem Meg kellett teremtenünk a magyar nyelvű szakirodalmat, de egyszersmind a magyar homeopátiás nyelvezetet is. Összegzésként elmondhatjuk, hogy aki a ma is futó 3 éves programot elvégzi, majd sikeres vizsgát tesz, az EU-kompatibilis tudás és bizonyítvány birtokába jut.

Homeo Sapiens: Említene nekünk néhány esetet, amikor nem várt sikert ért el, illetve megnyerte az Önhöz fordulót az új módszer hívei táborának?

Dr. Kürti Katalin: Leginkább hétköznapi csodákról tudok csak beszámolni, de lehet, hogy éppen azokra van a legnagyobb szükségünk. Két szénanáthás esetét emelném ki; szülő és gyermeke fordultak hozzám. Az apuka 25 éve szenvedett a kórságtól, és szomorúan konstatálta, hogy immár gyermekén is előjöttek a tünetek. Az alkati szer megtalálása hozott gyógyulást mindkettejüknek; két elégedett, boldog pácienssel lettem gazdagabb. Emellett persze akadt több asztmás, visszatérő tüdőgyulladásoktól, hörghurutoktól, sorozatos középfülgyulladásoktól, ekcémától, stb. szenvedő gyerek-betegem is, akiken a sorozatos antibiotikum kúrák nem segítettek, így a szülők más gyógymódot kerestek. A homeopátia alkalmazásával visszaáll a szervezett megbillent egyensúlya, ütőképesebbé válik az immunrendszer, így hosszú távon ritkábban és enyhébben betegszenek meg kis pácienseink.

Volt olyan szülő, aki az eredményeken felbuzdulva, maga is elkezdett valamilyen alternatív gyógymódot tanulni (pl. kineziológiát), sokan eljöttek az Egyesületünk által laikusok számára „Gyógyítás a családban” címmel szervezett homeopátiás tanfolyamainkra.

Homeo Sapiens: Az elfogadás és az elutasítás tényével nap, mint nap, akár párhuzamosan is találkozhatott…

Dr. Kürti Katalin: Valóban, a kezdetektől napjainkig végigkísérik pályámat az elfogadás és az ellenállás momentumai. Nem gondolom, hogy mindenkinek a homeopátia hívévé kell válnia, hogy mindenkinek ezt a gyógymódot kell választania. Kinek-kinek azt az utat kell követnie, amiben hisz, ahhoz az orvoshoz kell fordulnia, akiben megbízik. Sohasem igyekeztem meggyőzni a pácienseket, hogy a homeopátia útját válasszák. Ám, ha letették a voksukat emellett és hozzám fordultak, a mindenkori legjobb tudásom szerint igyekeztem és igyekszem segíteni. Jobb, ha energiáinkat a gyógyításra és nem a meggyőzésre fordítjuk.

Homeo Sapiens: Az orvostársadalom is megosztott a kérdéskörrel kapcsolatosan…

Dr. Kürti Katalin: Igen, de szerintem ez valamennyire így is a természetes. Az ember, egyébként nem az ellenkezésen vagy az értetlenkedéseken szokott mérgelődni vagy elszomorodni; inkább a parttalan viták, a gonoszkodások és a személyeskedések az aggasztóak, lehangolóak. De hadd hozzak fel itt is inkább egy pozitív példát! Volt egy igen tisztelt vitapartnerem, egy széles látókörű kolléga: Rák professzor a debreceni egyetemről. (Sajnos a közelmúltban hunyt el ez a neves szakember.) Vele jó pár kerek-asztal beszélgetésen vettem részt, és bár sok mindenben nem értettünk egyet, mindig meghallgattuk a másik véleményét, figyeltünk egymásra, próbáltuk az eltérő álláspontot elemezni, értelmezni. Nézetkülönbségeink ellenére mindig baráti kézfogással búcsúztunk egymástól. Sajnos, és egyben kár, hogy nem mindig ilyen a vitapartnerek hozzáállása.

Homeo Sapiens: Külföldön is lehet hallani ellentétekről, támadásokról…

Dr. Kürti Katalin: A békés megoldások híveként engedtessék meg nekem, hogy e tárgyban is egy „hepienddel” zárult történetet idézzek fel. A britekről és az ő demokratikus hagyományaikról lesz szó. Az ottani ellenzők beadványban kérték a kormánytól, hogy a homeopátiás gyógymódot nyilvánítsák hivatalosan placebo-terápiának és vonják meg a támogatást ettől a gyógymódtól. A kormány „felnőttként” kezelte a pácienseket és az orvosokat, hívőket, nem hívőket egyaránt. A választás szabadságát szem előtt tartva kimondták, hogy bíznak orvosokban és páciensekben egyaránt. Tudják, hogy az orvosok körültekintően választanak terápiát pácienseik számára, és a páciensek is tájékozódnak, mielőtt ilyen vagy olyan gyógymódot vennének igénybe. Nem vonták meg a National Health Service (Nemzeti Egészségügyi Szolgálat) támogatását az Angliában nagy hagyományokkal rendelkező és népszerű homeopátiás gyógymódtól.

Jó lenne itthon is hasonló elfogulatlanságot látni. Megjegyezném, hogy a hazai sajtó csak a támadásról tudósított, az angol kormány válaszát nem közölték le.

Homeo Sapiens: Azt hiszem, ennél jobb zárszót ki sem találhattunk volna. Doktornő, köszönöm szépen a beszélgetést!

Unger Zsolt

 

Dr. Kürti Katalin a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen végzett 1974-ben. Öt év múlva szakvizsgázott csecsemő- és gyermekgyógyászatból. Tíz évig dolgozott a Szent János Kórház csecsemő-és gyermek osztályán. Ezután két évig praktizált körzetben (III. kerület), majd nyolc éven át a Szent Imre Kórház szülészetének újszülött részlegén gyógyított. 1995-től magánpraxisa keretein belül fogadja a pácienseket. Homeopátiával a hazai, 1991-es kezdetektől foglalkozik. Két gyermeke van, és három unoka büszke nagymamája. Munkája a hobbija is egyben, és emiatt különösen szerencsés embernek tartja magát.


Megosztás a Facebook-on