Dr. Sal Péter: „A gyerekeket sem szabad beskatulyázni”

Interjú Dr. Sal Péter homeopata gyermekorvossal

Édesanyjától örökölte a beteg gyerekek gyógyításának szenvedélyét, a homeopátiával pedig fia betegsége hozta össze. Dr. Sal Péter azonban lassan két évtizede nem elégszik meg a már bevált módszerek eredményes alkalmazásával, elhivatottan érdeklődik e gyógymód új és új lehetőségei iránt is. 

Miért választja egy 18 éves fiatalember éppen a gyermekorvosi hivatást?

Édesanyám is gyermek fogorvosként dolgozott, és el sem tudtam képzelni, hogy az életem más irányt vegyen. Tőle tanultam meg beteg gyerekekről való gondoskodás szépségét; már egészen fiatalon megéreztem, milyen fantasztikus, ha a tudásoddal és a szereteteddel segítesz felépülni egy beteg embernek. Így hát egyértelmű volt számomra, hogy az orvosi egyetem elvégzése után ezen a területen helyezkedem el.

És mikor döntötte el, hogy a homeopátiát is használni kezdi a gyógyításban?

1996-ban a nagyobbik fiamnak asztmatikus tünetei lettek, és szerettem volna elkerülni az erős gyulladásgátlók használatát. Beiratkoztam a Magyar Homeopata Egyesület tanfolyamaira és Dr. Molnár Mariann szárnyai alatt kezdtem el egyre többet megtanulni erről a csodás gyógymódról. A fiam állapota pedig lassan ugyan, de javulni kezdett. Igazi sikerként éltem meg, hogy a végén egészséges sportoló lett, és öttusában komoly eredményeket érhetett el. Mindeközben a gyógymód egyre közelebb került a szívemhez, hiszen olyan szemléletet sugall, amivel teljes mértékben egyetértek. Ez a fajta orvoslás azt tanítja, hogy minden beteg egyéniség, és a kezelésnek személyre szabottan kell történnie. Nem lehet egy embert sem testileg, sem lelkileg beskatulyázni – akkor sem, ha gyerek. Sőt!

Igaz, hogy a gyerekek intenzívebben reagálnak a homeopátiás kezelésekre?

Személyes tapasztalatból mondhatom, hogy igen. A fülfájásuk például a Chamomilla hatására már egy-két óra alatt is javulni szokott. De a gyerekeknél – éppen az intenzív hatás miatt – vigyázni kell a magas potenciákkal, mert akár túl is lőhetünk a célon, és a tüneteik nagyon felerősödhetnek.

Ezek szerint a homeopátiának mégiscsak lehetnek mellékhatásai?

Ez is egy orvosi szakma és feltétlenül tudni kell róla, hogy csak a szakma szabályainak betartása mellett várhatjuk tőle, hogy nem okoz mellékhatásokat. Néhány tapasztaltabb szülő például már maga is próbálkozik azzal, hogy a gyereket egy-egy apró tünettel kúrálni kezdje. Azt szoktam nekik javasolni, hogy 30-as potenciálnál magasabb golyócskával ne próbálkozzanak, és ha három nap után sem kezdődik el a javulás, akkor fejezzék be a gyógyszer szedését és feltétlenül forduljanak szakemberhez.

Tehát általában három nap alatt várható a javulás? Vagy ha nem, akkor lehet egyéb terápiákkal kombinálni a homeopátiát?

Ez a tünetek függvénye. Van, amihez pár óra is elegendő, de van, amihez hosszú napok kellenek. A homeopátiás szereket másként kell alkalmazni, mint a hagyományos gyógyszereket. A homeopátiás szertől elsősorban azt várhatjuk, hogy a gyerek könnyebben, hamarabb gyógyul, a betegség rövidebb idő alatt lezajlik, ezért aztán jól kombinálhatók a hagyományos orvoslás eszközeivel is. Természetesen súlyos, leromlott állapotban, amikor a szervezet reakciókészsége csökken, én magam is a hagyományos orvoslást szoktam javasolni és mellette a homeopátiát.

Emlékszik olyan esetre, amikor a homeopátia meglepő eredményt hozott?

Persze. Nemrégiben egy kislány szülei hívtak aggódva, hogy gyermeküknek éjszakánként fulladásos rosszullétei vannak. Orrmandula-műtétet javasoltak nekik, de ezt szerették volna elkerülni és a lehetőségek iránt érdeklődtek. Megbeszéltünk egy találkozót, de azért a biztonság kedvéért már a telefonban javasoltam nekik egy szert. A kislány már a következő éjszakát átaludta. Ezután pedig, a személyes találkozásunkat követő egy hónapban teljesen megszűntek a rosszullétei. Nem kellett kivenni az orrmanduláját.

Ez igazán nagy siker….

Igen, és mindenkinek öröm. Ezért tartom fontosnak a homeopátiát. Hiszen házi gyerekorvosként én egy orrmandulát nem tudok kivenni, tehát nem tudtam volna segíteni. A homeopátiával azonban olyan panaszok megszüntetésére kapok lehetőséget, amire egyéb gyógymódokat már nem tudnék találni.

Ezek az eredmények bizonyára arra ösztönzik Önt, hogy megismerje a gyógymód új és új lehetőségeit. 

Igen, és szerencsére abban a megtiszteltetésben van részem, hogy magyarországi képviselője lehetek egy olyan európai szervezetnek, ahol 25 ország orvosai cserélnek rendszeresen tapasztalatokat egymással.  Az ECH (European Committee for Homeopathy) számára írok összefoglalókat a magyar homeopátiás orvoslás helyzetéről, s a találkozókról hazatérve itthoni kollégáimnak beszámolok a legújabb európai kutatásokról és homeopátiás lehetőségekről.

Ennyi munka mellett marad egyáltalán ideje kikapcsolódni? 

Szerencsére igen, jut időm arra is, hogy a saját gyerekeimmel sportoljak egy kicsit, és hogy olvassak. De még a hobbimra, a zenélésre is találok alkalmat. Egy dologra azonban már nem futja, és azt sajnálom: jó néhány évvel ezelőtt a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Tanszékén megismertem egy izgalmas lehetőséget, a pszichodrámát. Úgy gondolom, egy ilyen drámajátékban a gyerekek személyiségét még jobban megismerhetném, és remekül tudnám kombinálni a homeopátiás gyógyítással. Remélem, ennek elsajátítására is sort tudok keríteni egyszer, és ki tudja… Talán ez lesz a jövő!

Molnár Dóra


Megosztás a Facebook-on