Hassmann Péter: “A dinamikus egyensúly a lényeg”

Interjú Hassmann Péterrel, a Remedium Kiadó alapítójával

Hassmann Péter és felesége Tuscher Ágnes fiatal házasokként 1993-ban elhatározták, hogy saját könyvkiadót alapítanak. Célul tűzték ki, hogy megismertetik a homeopátiát mindazokkal, akik nem elégszenek meg egy felszínes tudással, akiket a tudás mélyén rejlő gondolkodás is érdekel. De hogyan is kezdődött a kiadó története?

Mi vezette Önöket a homeopátiás orvosláshoz?

A válasz egyszerű: mindenki szeretné, ha a gyerekei egészségesen és kiegyensúlyozottan nőnének fel. Így voltunk ezzel mi is. Először Ági kezdett érdeklődni a gyógynövények és a természetes gyógymódok iránt, mert a gyermekeinket – akik az óta négyen vannak – antibiotikumok és lázcsillapítók nélkül akarta gyógyítani. Könyvek és lehetőségek után kutatott, majd amikor lehetősége nyílt rá, csatlakozott ahhoz a kis csoporthoz, akik az akkoriban Angliából rendszeresen Magyarországra látogató Julia Moore-tól elkezdték tanulni a homeopátiát. Abban az időben ez egyedüli lehetőség volt egy laikus számára.

És Önt mi győzte meg arról, hogy ezzel kell foglalkozniuk?

Nem kellett nagyon győzködni. Én is mindvégig érdeklődve figyeltem és vele együtt tanultam a természetes gyógymódokat. Saját magamon is megtapasztaltam a homeopátia gyógyító erejét, hiszen egy akut fájdalomtól szabadított meg. Négy-öt évvel korábban, meggondolatlanul fejest ugrottam a tengerben ott, ahol meglehetősen sekély volt – térdig ért – a víz és elég komolyan megrántottam a nyakam. Azóta szinte nem volt nap, hogy ne éreztem volna erős fájdalmat, ha elfordítottam a fejem. Ági javaslatára bevettem egy adag Arnica-t és egy adag Hypericum-ot. Fél év után tűnt fel, hogy elmúlt a fájdalmam. Számomra ez igazi rácsodálkozás volt.

Mi volt a kezdő lépés, az első könyv, amiről úgy gondolták, ebből talán igazi siker lehet?

Elsőként Samuel Hahnemann: Organon című művét adtuk ki hasonmás kiadásban, mely az 1829-es német kiadás után egy évvel már 1830-ban megjelent magyarul. A 160 éves könyvet nyelvtörténeti szempontból is igazi csemegének éreztük. Lelkesek voltunk és hittünk benne. A nyomdából kijött friss könyveket hátizsákokba tettük, és magunk vittük el a boltokba és nagykereskedésekbe. Persze mondanom sem kell, nem kapkodtak utána. Nem lett bestseller és nem gazdagodtunk meg belőle. De elfogadtuk, hogy a világ ilyen, és azóta is kitartóan dolgozunk. Az elmúlt tizenhét évben közel 60-70 könyv és kiadvány látott napvilágot a gondozásunk alatt.

Ezek 90 százaléka homeopátiával foglalkozik. Fontosnak tartjuk, hogy kiadványaink között szerepeljenek mind a homeopátia klasszikusai, ugyanakkor a legfrissebb, legújabb irányzatokat is felmutassuk. Olyan antropozófiai írásokat is kiadunk, melyekben a gondolkodás megújulásának lehetőségét látjuk.

Könyveink kis példányszámban jelennek meg, magunk készítjük őket és legnagyobb részüket mi magunk is értékesítjük.

Miért kapta a kiadó a Remedium nevet?

A remedium szó jelentése gyógyszer, orvosság. Amíg a magyar nyelv az egészség szóval fejezi ki, ha valaki nem beteg, vagyis az egészben keresi a lényeget, addig a latin nyelv mást hangsúlyoz. A re jelentése ’vissza, újra’, a mediumé pedig ’közép’, és egyben közvetítő eszközt is kifejez. Ezzel a latin arra utal, hogy a gyógyszer olyan anyag, közvetítő, ami segít az embernek megtalálni az egyensúlyt, az arany középutat – vagyis az egészséget az állandó változásban megtartott egyensúlyként jellemzi.

Mik a terveik a jövőre nézve?

Meggyőződésem szerint nem véletlen, hogy a ma tudománya igazából nem tud mit kezdeni a homeopátiával, és a potenciált homeopátiás szerek hatásosságának kérdésével sem. Ezek a kérdések egy teljesen új gondolkodással és szemléletmóddal közelíthetőek csak meg és lényegüket tekintve szorosan összefüggenek a vízzel és az élettel. Ezt szeretnénk megismertetni azokkal, akik nyitottak erre az új irányra.

Az is meggyőződésem, hogy nemcsak a fizikai síkon törekszenek a színfalak mögött óriási erők a víz megszerzésére és birtoklására. Ez a harc egy mélyebben zajló küzdelem kivetülése. Ez pedig azért folyik, hogy az emberiség megszerzi-e a víz – és ezzel az élet – megértésének képességét. Ugyanis a túlélése is azon fog múlni, hogy azokkal a minőségekkel, melyeknek a Földön a víz a hordozója, és amelyeknek a földi élet köszönhető, együtt tud-e működni a jövőben. Ehhez pedig meg kell értenie azt, amiről biztosan állíthatjuk, hogy ma még nem érti és a közelmúlt gondolkodásának kiterjesztésével nem is fogja.

Ennek az új gondolkodásmódnak igen szép és fontos eredménye az Angliában John Wilkes által kifejlesztett különleges csobogó-család, a Flowformok, melyekben a víz úgy folyik, hogy mozgása során egy ritmikus, 8-as alakú mozgás keletkezik. Számos kísérlet és kutatás erősítette meg, hogy ez a fajta mozgás jótékony hatással van a rajta átfolyó víz életet támogató képességére. Mivel Magyarországon nem voltak hozzáférhetőek a Flowformok, elkezdtük őket importálni és gyártani. Reméljük idővel az igény is egyre nagyobb lesz irántuk.


Megosztás a Facebook-on