Mercurius Solubilis

A Mercurius solubilist humán barométernek is hívhatnánk, mindenre érzékeny (meleg, hideg, nedvesség, ágymeleg stb.).

A higany orvosi használatát már az egyiptomi papiruszok is említik. Európában a szifilisz kezelésében élte reneszánszát, míg rá nem jöttek súlyos mérgező hatására. Összefoglalva olyan tünetek kezelésére használható, mint amit higanymérgezés kapcsán tapasztalunk. Ugyanakkor a Mercuriusra jellemző tünetek olyanok, mint a higanyos hőmérő: érzékenyen reagálnak a legenyhébb hőmérsékletváltozásra, sőt az összes külső körülményre is. A Mercurisra jellemző, hogy gyakorlatilag nincs védekező rendszere a külső behatások lereagálására. Meglehetősen jellemzők a repertoriumokban található Mercurius modalitások is: gyakorlatilag nem találunk olyan körülményt, amely javít tünetein. A Mercuriust általában gennyes, bűzös folyamatok kezelésére, fekélyes elváltozásokra, nyirokmirigy bántalmak kezelésére alkalmazzuk. Alacsony hígításban adagolva fokozza a gennyképződést, míg magasabb erősségben csökkenti azt. A Mercurius a „szifilitikus miazma hadvezére”.

Legfontosabb jellemzők: Büdös, sárgászöld gennyes váladékozás, Fekélyes folyamatok, Nyirokmirigyek érintettsége, Masszív izzadás, különösen éjjel, mely nem hoz megkönnyebbülést, A tünetek éjjel romlanak, Nem tud jobb oldalán feküdni.

Leggyakoribb indikációs területek: Acne, Aftás folyamatok, Colitis ulcerosa, Chron-betegség, Ekcéma, Fekélyes folyamatok Fóbiák, Fogínysorvadás, Hüvelyi gyulladások, Iritis, Kötőhártya-gyulladás, Középfülgyulladás, Mandulagyulladás, Melléküreg-gyulladás, Nátha, Paranoia, Parkinson-kór, Rosszindulatú daganatok, Szexuális zavarok, Szifilisz, Szorongás, Tályogos folyamatok, Tüdőgyulladás.

 Modalitások:

  • Rosszabbodás:ÉJJEL, Ágymeleg, Hőmérsékletváltozás

A Mercuriusra jellemző a lepedékes nyelv, mely fogbenyomatot tartalmaz.

Kísérő tünetek: Fémes szájíz, Ajkak zsibbadása, Nyilalló, hasogató fájdalmak, Izzadás.

Mentális tünetek: A Mercuriust igénylő páciens általában nyugtalan és ingerlékeny. Egyfajta sietősség, türelmetlenség jellemzi. Alapvetően introvertált, konzervatív. Nagyon fontos számára az, hogyha beszél, csak őrá figyeljenek. Ugyanakkor erőteljes impulzivitás is jellemzi: ölni, ütni kíván, súlyos dühkitörések jelentkezhetnek (Nux vomica, Platina). Ezen indíttatásait maximálisan konzervatív magatartása mögé igyekszik rejteni. Betegség kapcsán zavartság, csökkent emlékezőtehetség jelentkezhet. A Mercurius-páciens komolyan és sokszor nem alaptalanul aggódik mentális állapota miatt. Súlyos szorongások, paranoia, depresszió jellemezheti, melyek kezelésére jól alkalmazható.

A Mercuriusra jellemző az erős nyálzás.

Általános tünetek: A Mercurius solubilis szifilitikus szer, a szerre jellemző összes miazmatikus tünettel, destruktívitással. A szerre különösen jellemző tüneteinek éjszakai romlása. BAROMÉTER-szerűen különösen érzékeny a hőmérsékleti viszonyokra, a hideg és a meleg egyaránt ront panaszain. Érzékenysége olyan erőteljes, hogy még a szobalevegő enyhe mozgása is megviseli. A nyirkos idő, illetve a friss levegő szintén ront tünetein. A Mercurius solubilisre jellemző a nagyfokú izzadás különösen éjjel, az ő esetében azonban nem igaz a közmondás, hogy kiizzadja magából a betegséget, mert nem lesz jobban az izzadástól. A beteg általában súlyos beteg benyomását kelti: sápadt, bőre szinte áttetsző, márványozott lehet.

Fej: Masszív gennyes, acnes folyamatok jelenhetnek meg az arcon, melyek általában hegesedéssel gyógyulnak. A szájban visszatérő aftás, fekélyes folyamatok jelentkezhetnek. A nyelv lepedékkel bevont, szélein a FOGAK BENYOMATA látszik. Ez utóbbi tünet nagy segítség lehet számunkra a szerek közötti differenciáldiagnosztikában. Jellemző még, hogy a beteg SZÁJA BŰZÖS szagot áraszt. A nyálképződés fokozódik, ami gyermekeknél is könnyen megfigyelhető, ha párnájukat pl. alvás után megnézzük. A szájtünetekhez tartozik még a jellegzetes fémes szájíz megjelenése is. A fogíny gyulladt, duzzadt, vérzékeny lehet, későbbi stádiumban súlyos fogínysorvadás alakulhat ki. Jó szer hasogató fogfájás kezelésére is. Gennyes középfülgyulladás esetén is jól alkalmazható, de ilyenkor is keressünk egyéb Mercuriusra jellemző tünetet pl. a szájban. Nátha esetén a Mercuriusra zöldessárga, általában maró orrváladék jellemző. A torokmandulákon általában fekélyes, gennyel borított elváltozások láthatók. A különböző lokalizációban jelentkező fertőzésekhez gyakran társul NYIROKCSOMÓ-DUZZANAT,  jelen esetben a nyaki régióban.

Szem: Vörös, duzzadt szemhéjak, bőséges irritáló váladékozás égő érzéssel, erőteljes fotofóbiával. Szaruhártyafekélyek

A Mercuriusra jellemző a gyakran visszatérő, kiújuló felső légúti panasz (fül-orr-gége).

Légutak: Nátha esetén a Mercuriusra zöldessárga, általában maró orrváladék jellemző. Hörghurut esetén általában éjjel száraz, nappal produktív köhögés jellemzi gennyes köpettel. A jobb tüdőbázison éles szúró fájdalom jelentkezhet. Jól alkalmazható jobb alsó lebenyi (Bryonia, Chelidonium, Kalium carbonicum, Lycopodium) tüdőgyulladás második, harmadik stádiumának kiegészítő kezelésére. Ilyenkor a beteg gyakorlatilag képtelen jobb oldalán feküdni.

Emésztőtraktus: A beteg gyakran kívánja a kenyeret és a vajat. Az édességekkel szemben gyakran ellenérzése van. Mercuriusra gondolhatunk különböző fekélyes folyamatok esetén is a megfelelő tünetek jelenlétekor (pl. gyomorfekély, Chron-betegség, Colitis ulcearosa). Acut gyomor-bélrendszeri fertőzések esetén a széklet nagyon bűzős, görcsös panaszok jelentkeznek. Székletürítéssel nem szűnik a görcs, a betegnek olyan érzése van, hogy nem fejezte be, nem jött ki teljesen a széklet. A széklet zöldes vagy véres is lehet.

Húgyutak: A Mercurius jól alkalmazható gennyes urogenitális folyamatok kezelésére. Jellemző lehet a gyakori, eredménytelen vizelési inger, mely anuriába mehet át. Súlyos urethritises esetekben zöld genny ürülhet a húgycsőből.

Nemi szervek: A Mercuriusra zöld, maró, gennyes felmaródást okozó erős viszketés jellemző, mely miatt a bőr, a nyálkahártya kisebesedik (Kreosotum, Mercurius corrosivus). Jól alkalmazható fekélyes rosszindulatú folyamatok kezelésére is (pl. méhnyak rák).

Végtagok: A Mercurius solubilisre jellemző lehet a kézremegés, mely különösen írás és evés alatt romlik (Parkinson kór). Különösen jellemzőek az éjszakai csontfájdalmak.

A Mercurius szinte minden panaszát masszív izzadás kíséri, mely mégsem hoz megkönnyebbülést.

Bőr: A Mercuriusra jellemző, hogy minden kis bőrsérülése begyullad és elgennyesedik (Hepar sulfuris, Graphites, Silicea). Ekcémás folyamatok esetén a tünetek általában éjjel romlanak, ilyenkor erőteljes viszketéses panaszok jelentkeznek, melyet az izzadás csak tovább ront. Mercuriust alkalmazhatunk fekélyes folyamatok kezelésére is – a fekélyek lehetnek felszínesek, és könnyen tovaterjednek, bűzös szag jelentkezhet. Általában azonban mélyre hatolnak, szabálytalan szélűek és erőteljesen vérzékenyek. Kelések, orbánc kezelésében is hasznos lehet. Mercuriusra gondolhatunk bizonyos psoriasisos esetekben is.

Mercurius-gyerekek: Erős akaratú, határozott véleményű gyerekek. Könnyen választják meg őket főnöknek egy baráti társaságban. Sokszor csak feketén-fehéren látják a dolgokat, nagyon merevek, nehéz meggyőzni őket valamiről, ha nekik más a véleményük. Határozott elképzelés arról, hogy mi a jó és mi a rossz, ha valamiről egyszer eldöntötték, hogy az egyik vagy a másik kalapba tarozik, akkor mereven kiállnak a véleményük mellett, és még az ész érvek sem tántoríthatják el őket a véleményüktől. Nagyon érzékenyen reagálnak az igazságtalanságra, és ha ők úgy ítélik meg, hogy egy büntetés, amit kaptak igazságtalan volt, akkor nagyon dühösek lesznek és hevesen reagálnak, kiabálnak, dühöngenek. Mindent a kontrolljuk alatt akarnak tartani. Nehezen viselik az autoritást és akár rebellisek, lázadók is tudnak lenni.  Sokszor kaphatnak az iskolában viselkedésük miatt intőt. Eljuthatnak az „aki nincs velem, az az ellenségem” álláspontig is. Fizikálisan a könnyen elgennyesedő felső légúti hurutok, középfülgyulladás, az antibiotikumos kezelés után nem sokkal visszatérő mandulagyulladás esetén érdemes rágondolni. Könnyen fekélyek alakulhatnak ki a nyálkahártyákon (száj, torok, bél stb.). Jellemző tünet a nagyfokú nyálelválasztás, éjszakai nyálfolyás és a kellemetlen szájszag, lepedékes nyelv. Vagy nagyon kívánják a vajas kenyeret, vagy ki nem állhatják, egyszóval viszonyuk van vele.

Hasonló szerek: Hepar sulfuris, Acidum nitricum, Pulsatilla, Silicea, Sulphur

dr. Farkas Orsolya
homeopata orvos
06-20/230-80-81


Megosztás a Facebook-on