Nagy Tünde, a Recept nélkül és a Vital.hu ügyvezető igazgatója

Interjú Nagy Tündével, a Recept nélkül és a Vital.hu ügyvezető igazgatójával

Nyolc évig a reklámszakmában dolgozott, majd úgy döntött, más területen vágja nagy fába a fejszéjét. Kockáztatott, és nyert, így mára egy sikeres egészségügyi szakmai folyóirat és egészségportál kötődik a nevéhez, melyekben kiemelt szerepet kap a homeopátia.

Mi vezérel egy sikeres reklámügynökségnél dolgozó fiatal nőt, hogy az egészségügy vizeire evezzen, és szakmai lapot indítson?

Mindig is érdekelt az orvoslás, a gyógyszergyártó cégek nagy kampányaik során pedig rendre szakújságokban szerettek volna hirdetni. Ez inspirált egy egészségügyi folyóirat megalapítására. Akkoriban, tizennégy éve még egyetlen orvost sem ismertem, viszont profi csapatom volt az ügynökségnél. Fél év alatt felépítettük a Recept nélkül folyóiratot, melyet a patikákban lehet megvásárolni. Az első lapszámra még mutatványpéldány nélkül is hatalmas megrendelés érkezett. Később végleg elszakadtam a pörgős reklámszakmától, mert megszületett az első gyermekem. Ahogyan egyre nagyobb teret hódított az internet, kibővítettük a nyomtatott szaklapot egy egészségportállal, a Vital.hu-val, mely már tizenkét éve működik.

Miért döntött úgy, hogy az internetes oldalukon az alternatív gyógymódok közül főként a homeopátiával foglalkozzanak?

A különböző természetgyógyászati módszereket sokan ismerik akár más portálokról is. A homeopátia mindezek közül a leginkább elfogadott a hagyományos orvoslásban. Egyre több szakorvos nyitott arra, hogy a klasszikus medicina mellett a homeopátiás készítményeket is beépítse praxisába. Rendkívül hatékony gyógymód, ezt magam is tapasztaltam.

Ezek szerint rendszeresen segítségül hívja a homeopátiát?

A gyerekeket gyógyítom vele, amióta egyre többet megtudtam ezekről a kis bogyókról. A fiam régebben sokszor küzdött utazási betegséggel, a homeopátia segített rajta. Más módszert ki sem próbáltam, bíztam a golyókban. Megfázásra is nagyon hatékonyak, a kezelést ilyenkor gyógyteákkal egészítem ki. Nekem nincs szükségem orvosságra, mert szerencsére sohasem vagyok beteg.

Hogyan őrzi meg az egészségét ilyen feszített munkatempó mellett? Nem lehet könnyű kikapcsolni a stresszt.

Keveset eszem, mindössze kétszer egy nap. Afrikában például csak étkeznek az emberek, nincs szüksége a szervezetnek annyi ételre, mint amennyit a nyugati ember eszik. Előfordul, hogy reggelire csak gyógyteát iszom, estére sok biozöldséget és gyümölcsöt vásárolok. Nem vagyok szorongó, ideges típus, stresszhelyzetben az aggodalom helyett inkább azonnali megoldásokat keresek. Amikor aztán bekövetkezik a baj, már könnyebb elfogadni, hisz tudom, mindent megtettem, hogy kikerüljem. Mindenre van megoldás, még ha elsőre abszurdnak is tűnik. Fél évig vezettem a céget Indiából, mert szerettem volna egy merőben új környezetben élni, de a munkámtól nem akartam megválni.

Bizonyára kihasználta a mai technika minden adottságát.

Egy technikailag fejlett területen egzotikus, részben érintetlen lakóhelyet kerestem, ahol barátságosan fogadják az idegeneket, beszélnek angolul és nem túl drága az élet. Ahol összeérhet a helyi kultúra a mobilinternettel. Ha jól megnézzük, nem marad más, mint India. Az ország déli részén az őserdő mellett éltünk a családommal, miközben interneten vezényeltem az itthoni teendőket. Az irodát kis kamerákkal szereltem fel, hogy konferenciabeszélgetéseket folytathassak a kollégákkal, még egy új munkatársat is felvettem Skype-on. A munkatársaim nagyon önállóak, főképp nekik köszönhető, hogy minden jól sikerült.

Volt alkalma megismerkedni az indiai orvoslással?

Ott a tradicionális módszerek, vagyis az ájurvédikus orvoslás ellentétben áll a nyugati medicinával, az orvosok egy része mégis nyitott a két diszciplína ötvözésére. Tudtam, hogy Indiában a legtöbb szakember holisztikusan vizsgálja a szervezetet, ám igencsak meglepett, hogy még a daganatos betegségeket is ájurvédikus készítményekkel gyógyítják. A kemoterápia általában csak az utolsó lehetőség. A masszázs éppen úgy része a gyógyításnak, mint a gyógynövények, vagy a rendszeres séta és a jóga, hiszen az is a testi-lelki egyensúly megteremtését segíti elő. Azóta itthon is járok thai, illetve svédmasszázsra, többek között ezzel töltekezem.

Mi az, amit még magával hozott a távoli országból, és akár karrierjében is alkalmaz?

Kint egy ideig egy zsúfolt kis szigeten éltünk, ahol még utcanevek sem voltak. A legtöbb ember életét a szegénység uralta, mégis folyton szívből mosolyogtak. A problémák és a nehézségek mindenhol mások, így a boldogtalanság fogalma is relatív. Elégedettségünk nagyon fontos az egészségmegőrzés szempontjából. Büszke vagyok a családomra, a Recept nélkül magazinra és a Vital.hu-ra. Mindig van tovább, de most elégedett vagyok, és ennél több nem kell.

Dienes Angéla


Megosztás a Facebook-on