Pajzsmirigy-megbetegedések kezelése homeopátiával

A pajzsmirigy-megbetegedések előfordulásának gyakorisága egyre nő. Egy angol közlemény szerint a post mortem hisztológiai vizsgálattal kimutatható autoimmun pajzsmirigy-gyulladások előfordulása nőknél 27%(1),míg más források ezt a számot 40%-ra teszik(2). Klinikai tapasztalatok szerint nem csak a gyulladásos eredetű pajzsmirigy-megbetegedések száma nő ilyen ijesztő mértékben. A cikk átfogó és közérthető képet igyekszik nyújtani a pajzsmirigy-megbetegedésekről, és azok homeopátiás kezeléséről.

Dióhéjban a pajzsmirigy-megbetegedésekről

A pajzsmirigy egy hormontermelő szervünk. Ha egyszerűsíteni akarnánk a funkcióját, akkor azt mondanánk, hogy ő a szervezet gázpedálja. Azaz ha alulműködik, lelassulnak az anyagcsere-folyamatok, túlműködése esetén pedig felpörögnek. A hormonok azonban nem csak fizikális , hanem a mentális hatással is bírnak.

Maga a pajzsmirigy az agy megfelelő területéről vezérlődik TSH (Thyreoida stimuláló hormon) segítségével, mely szabályozza hormontermelését. A kulcs az egyensúly: se nem túl sok, se nem túl kevés hormon termelése. Ha a pajzsmirigy nagyobb noszogatásra szorul, akkor több TSH termelődik az agyban, ha túlzott pajzsmirigyhormon-termelésébe fog, akkor csökken a TSH mennyisége. A hétköznapok során leggyakrabban a TSH szintet nézik a pajzsmirigyfunkció megítélésére, és amennyiben eltérést mutat, tisztázzák a pajzsmirigy pontos hormontermelését. Ebből következik is a pajzsmirigy két fő alapbetegségének csoportja: a pajzsmirigy hormonális alulműködése (hypothyreózis), és a pajzsmirigy túlműködése (hyperthyreózis).  A megfelelő hormontermelés mellett kicsit leegyszerűsítve a harmadik betegségcsoport a pajzsmirigy strukturális eltéréseit foglalja magába, melynek formáját a megfelelő vizsgálattal kell tisztázni (pl. megnagyobbodott pajzsmirigy, göbök a pajzsmirigyben, a pajzsmirigy különböző eredetű gyulladásos folyamatai).

Dióhéjban a pajzsmirigy-megbetegedések homeopátiás terápiájáról

 Képzeld el, hogy egy gödör alján ülsz, beteg vagy. Természetesen ki szeretnél jönni a gödörből. Az egyik megoldás, hogy ledobnak neked egy kötelet, és az ellentétes hatású erő kihúz a gödörből. Ez a klinikumban alkalmazott leggyakoribb megközelítése a különböző megbetegedéseknek: ellentétes hatású gyógyszer – ellentétes hatású erő húz ki minket a gödörből. Azaz pl. ha nem megfelelő a pajzsmirigy hormontermelése, akkor pótoljuk. Ha túltermelődik, akkor pedig gátoljuk a pajzsmirigy működését. Azaz egy kívülről jövő beavatkozás szervezetünk helyett dolgozik, igyekezve a megfelelő hormonszintet biztosítani. A másik megközelítési mód, ha a gödör mellé odaküldünk egy hegymászó oktatót, aki megmondja, hogy hogyan kell kijönni a gödörből. Azaz szervezetünk információt kap a saját egészségi állapotának helyreállításához: ez a homeopátia útja. Homeopátiás szert több megközelítésben is adhatunk.

Az egyik megközelítési mód, a homeopátiás alkati kezelés. Ez annyit jelent, hogy nem mondhatjuk azt, hogy pajzsmirigyproblémák esetén a beteg számunkra csak egy pajzsmirigyből áll. Homeoáptiás alkati kezelés esetén – ugyanúgy, mint minden betegség alkati megközelítésénél – a teljesség elvét követjük, azaz testi-lelki szinten a hasonlósági szabály értelmében egy szerben foglaljuk össze a beteg tüneteit. Az alkati szert általában homeopata orvos határozza meg teljes körű anaemnesis-felvételt követően. Krónikus megbetegedéseknél (a pajzsmirigy-megbetegedések általában a krónikus megbetegedések közé tartoznak) a hosszú távú terápia alappillére a homeopátiás alkati szer. Pajzsmirigy-megbetegedéseknél leggyakrabban alkalmazott alkati szerek: Calcium carbonicum, Natrium muriaticum, Iodum, Phosphorus, Lachesis, Sepia, Graphites.

Az alkati szer a totalitás elvén működik, azaz a szervezet működésének egészét igyekszik „finomhangolni”. A klinikai homeopátiás szemléletnek megfelelően azonban választhatunk pajzsmirigy organotrópiájú egyéb szereket is, amikor elődlegesen a pajzsmirigy működését szeretnénk támogatni. Ide tartoznak bizonyos szivacsból készült szerek (Spongia, Badiaga), Lycopus virginikus, Aranea ixobola (elsősorban Hashimoto thyreoidits kezelésében), Fucus vesiculosus.

Specifikus pajzsmirigyszer a Thyreoidea, mely alacsony potenciában alkalmazva stimulálja, magasabb potenciában gátló hatással van a pajzsmirigyműködésre.

A harmadik megközelítési mód a pajzsmirigy sejtszintű támogatása Schüssler-sókkal. A megfelelő Schüssler-só kiválasztásában a klinikai diagnózis és tünetek mellett az arcdiagnosztika lehet a segítségünkre. A pajzsmirigy-megbetegedések kezelésében  leggyakrabban alkalmazott alap Schüssler-sókat az 1-es táblázat foglalja össze. A kiegészítő Schüssler-sók közül leggyakrabban Nr. 14 – Kalium bromatum, Nr. 15 – Kalium jodatum, Nr. 22 – Calcium carbonicum, Nr. 24 – Arsenicum jodatum kerül alkalmazásra.

1-es táblázat

Nr. 1 – Calcium fluoratum – D12

  • Göbös strúmánál elsőként választandó Schüssler só
  • Arcdiagnosztikai jel: Kockaredő, szarkaláb, bőrkeményedésekre, berepedésekre való hajlam, berepedések

Nr. 3 – Ferrum phosphoricum – D12

  • Akut gyulladásos pajzsmirigy-folyamatoknál elsődlegesen választandó Schüssler-só: Amennyiben a pajzsmirigyfolyamat hormonális változások időszakában keletkezik, szintén erre a sóra gondoljunk (pl. pubertás, klimakterium)

Nr. 4 – Kalium chloratum – D6

  • Autoimmun folyamatoknál elsődlegesen választandó – ezek a Schüssler-féle terápiás rendszerben 2-es stádiumú gyulladásnak felelnek meg
  • Arcdiagnosztikai jelei közé tartoznak az értágulatok, tejfehér elszíneződések, grízes elváltozások a bőrön

Nr. 8 – Natrium chloratum – D6

  • sejtszinten az egyik legfontosabb Schüssler só a pajzsmirigyfolyamatoknál
  • Arcdiagnosztikai eltérés: tág pólusú bőr, „csigamáz”, bőrszárazság

Nr. 11 – Silicea – D12

  • Autoimmun pajzsmirigy-folyamatoknál Nr. 4 – Kalium chloratum D6 után alkalmazzuk – segíti a folyamat lezárását
  • Arcdiagnosztikai jel: Fül előtti redő, harántredő a homlokon

Mikor alkalmazzunk homeopátiás szereket pajzsmirigy-megbetegedések kezelésében

Pajzsmirigy-betegségek kezelése során mindig kövessük az aktuális szakmai protokollokat. Ugyanakkor a pajzsmirgy-betegségek kezelésénél leírt hasonlat értelmében, ha egy gödör aljáról szeretnénk kimászni, és egyszerre húznak minket, és mászunk is ki a gödörből, az nem egymásnak ellentmondó terápiás beavatkozás, hanem inkább egymást támogató hatásokról van szó. Mivel a pajzsmirigy-megbetegedések terápiája során gyakori probléma, hogy nem sikerül megfékezni az autoimmun folyamatot, és elsődlegesen a hormonháztartás rendezésére koncentrál a terápia, ilyenkor különösen fontos lehet a szervezet egészének támogatása az autoimmun tendencia csökkentésében, hogy minél kevesebb hormonpótlás is elégséges legyen hosszú távon. Vagy akár azt is mondhatnánk, hogy ha nő a gyógyszerigény, érdemes más úton is elindulnunk a pajzsmirigyfolyamat megfékezésében. Homeopátiás megfigyelések szerint minél frissebb egy megbetegedés, annál könnyebb visszabillenteni a szervezetet az egészég felé, azaz induló pajzsmirigy-folyamatoknál mindenképpen érdemes elkezdeni a homeopátiás kezelést.

dr. Farkas Orsolya
homeopata orvos
06-20/230-80-81

Forrás:
(1)      British Medical Buletin – 2011- Vol. 99
(2)      Korszerű orvosi diagnosztika és terápia- 2007- Melania Kiadói Kft


Megosztás a Facebook-on