Phytolacca Decandra

Dr. Kent a Phytolaccát, mint „növényi higanyt” említi, mert a gyógyszer hatása nagyon hasonlít a Mercurius solubilis (higany) hatásához.

A Phytolaccára jellemző: Mellgyulladás szoptatáskor – kemény, duzzadt, sötétvörös.

Fő hatóterületei: a mirigyek, a csontok, a torok. Jelentős a hatása még a kötőszövetekre, izmokra, a csonthártyára, a vesékre és az emésztőtraktusra. Leginkább a test jobb oldalára hat.

A mirigyekre való hatásai közül is kiemelendő az EMLŐ mirigyszövetére és a mandulákra való hatás!

A homeopátiás gyógyszer elkészítésére az ősszel gyűjtött növény gyökerét használják. Érett bogyói vörös szőlőhöz hasonló megjelenésűek, illetve a kukoricaszemekhez is hasonlíthatóak. A már lila, érett bogyók rendkívül mérgező hatásúak. Régen ginben áztatott bogyóit krónikus reumatizmusban használták. Az amerikai indiánok is ismerték hatásait, főként a tehenek tőgygyulladásánál alkalmazták. A Világháborúban a katonák a növény nedvét tintaként használták, hogy levelet tudjanak írni az otthon maradottaknak. Érdekességként még elmondható, hogy az 1890-es években a phytolacca kivonatot fogyasztószerként is alkalmazták (ilyenkor az ún. őstinktúrát alkalmazták), mert megfigyelték, hogy azok az állatok, madarak (pl. galambok), amelyek a bogyókat megették, utána elvesztették a zsírszövetüket.

Leggyakoribb indikációs területek: Arthritis, Emlőgyulladás szoptatáskor, Ínszalagok és ízületi tok betegségei, gyulladásai és ficamai, Mandulagyulladás, Mumps, Orchitis, Torokgyulladás.

Etiológia: Hideg nedves idő kiváltotta betegségek.

A Phytolacca-alkatnál a fájdalmak szúró jellegűek – lefelé és felfelé egyaránt kisugározhatnak.

Modalitások:

  • Rosszabbodás: Kikelve az ágyból. Mozgástól. Nyeléskor. Forró italoktól. Hideg, nedves időben. Időváltozáskor. Esős időben. Éjjel.
  • Javulás: Hason fekve. Hideg italoktól. Fürdéstől. Pihenéstől. Száraz időben.

A modalitásaiból következik, hogy valahol a Rhus-tox és a Bryonia között helyezkedik el, ha ezek a szerek nem hatnak, akkor gondoljunk bátran a Phytolaccára (főként reumás, ízületi és izomfájdalmak esetén)!

Kulcstünetek:

Általános fáradtságérzés, meggyötörtség érzete, még az ülésből való felállás is nagyon megerőltető. Reumatizmus jó szere, vándorló fájdalmakkal jár (Pulsatilla, Kalmia, Lac caninum). Éjszakai csontfájdalmak kialakulása – főleg a hosszú csöves csontokban (Aurum metallicum). Égő torokfájdalom, mandula-gyulladás (főleg jobb oldalon), a torok megtekintve sötétvörös, szinte már lila, mintha izzó vas égetné. Nem bírja a meleg italt, torokfájás esetén. Torokfájás nyeléskor kisugárzik a fülbe. Gombócérzés a torokban. Fájdalmas, kemény, megnagyobbodott nyaki nyirokcsomók. Az emlőmirigyek megkeményedése, fájdalmas csomók képződése, fenyegető tályogképződés a mellben szoptatáskor. Szoptatáskor a mellbimbóból a fájdalom az egész testbe kisugárzik. Fogzási panaszok, állandóan harapni akar, illetve össze akarja szorítani a fogait, vagy meg akarja rágni, harapni a fogínyét. Különleges tünete a fejfájás alatti kiélesedett hallás. Reumás fájdalmak, amik hirtelen jelennek meg és hirtelen is maradnak abba, vándorló fájdalmak. Szúró fájdalmak, lefelé és felfelé terjedőek.

A Phytolacca fogzáskor is használható, ilyenkor valami keményre akar ráharapni, attól szűnik a fájdalom.

Mentális kép: Indifferens az élettel szemben, semmi sem érdekli. Melankolikus. Szégyentelen. Egoista, csak a saját dolgaival törődik, mások nem érdeklik.

Fej: Mindig fáj a feje esős időben. Hányingere van fejfájás közben, ami evéstől javul.

Szájüreg, fogak: Fogfájás vagy fájdalmas fogzás, ami viszont valami keményre ráharapva javul. A nyelvcsúcs vörös színű. Nyelvgyöki fájdalom, ami rosszabb akkor, ha a nyelvét kinyújtja.

Torok: Kifejezett fájdalom sötétvörös elszíneződéssel, mandula-, és garatgyulladás. Inkább a jobb oldalon. A torokfájdalom hideg italoktól javul, melegtől romlik. A fájdalom nyeléskor a fülekbe sugárzik. A nyaki nyirokcsomók általában megnagyobbodtak, ha torok- vagy mandulagyulladás alakul ki.

Női nemi szervek: Mellgyulladás. A fájdalom szoptatáskor az egész testbe kisugárzik. Melltályog. Melldaganat. Kemény csomók a mellben és vele párhuzamosan megnagyobbodott hónalji nyirokcsomók. Berepedezett mellbimbók. Fibrocystás mell. Mellfájdalom menzesz előtt és alatt.

Figyelem!!!: Óvatosan adagoljuk szoptatáskor, mert itt ellentétben az Urtica urenssel  az alacsony potenciáknak tejapasztó hatása van!!

Hasonló szerek: Mercurius solubilis, Silicea, Belladonna, Conium, Calcium carbonicum

dr. Sasvári Ferenc
homeopata orvos

(részlet a Képes Homeopátiás Materia Medicából) 

Phytolaccánál a panaszokat, az izmok merevségét kiválthatja egy hideg zuhany vagy hideg fürdő, ill. megázás is.


Megosztás a Facebook-on