Psorinum

Egyike az örökletes nozódáknak. Hahnemann és Hering is végzett vele gyógyszervizsgálatot. Az első örökletes nozóda a homeopátiás gyógyszerkincsben. Főként bőrtünetek kezelésében, gyógyításában hasznos, de nem csak akkor jöhet szóba, ha feltűnő bőrtünetek vannak. Az örökletes hajlam kezelésében is fontos szerepet játszik. Jellemző tünet a reakciókészség gyengesége, ez mentális, pszichés területen és fizikálisan egyaránt megmutatkozhat. A védekező mechanizmusok gyengék, ezért hajlamos a gyakori megbetegedésre, a betegségek krónikussá válására legyenek azok akár bőr, akár nyálkahártya panaszok. Fő hatóterületei a bőr, a bőrredők, a faggyúmirigyek, a fül, a belek, a légzés, a test jobb oldala. Az izzadás és a váladékok feltűnően bűzösek, ami a mai korban, a dezodorok és a samponok, krémek és parfümök miatt már nehezebben ismerhető fel. Ideges, könnyen megriadó emberek. A páciens kimerült, mindene fáj. Gyakran fázós, még nyáron is a meleg helyeket keresi, télen ő az első, aki bekapcsolja a fűtést. Roham előtt a beteg éhes és szokatlanul jól érzi magát. Hosszú évekig tartó fertőzések, érzelmek, megemelés, sérülések, rándulások, ficamok következtében kialakuló megbetegedések. Kilazult ízületek, fogak. Nyáron elmúló bőrkiütések, amelyek télen kiújulnak. Olyan csecsemők szere, akik se éjjel, se nappal nem alszanak, nyugtalanok, sírósak. A fő életérzés, hogy mindennek a híján van (pénz, energia, étel, gyógyító erő stb.). Sokszor kételkedik a gyógyulásában, emiatt hangulata borongós, depressziós is lehet, sötéten látja a dolgokat.

A Psorinum alapérzése, hogy mindennek a híján van, mindenből kifogyott. Ezek fizikális és lelki vonatkozásúak egyaránt lehetnek (életerő, remény, energia, szeretet, pénz)

Kiváltó okok: Elnyomott izzadás, bőrkiütések. Folyadékvesztés. Érzelmek. Ficamok, rándulások. Hosszantartó fertőző megbetegedések.

Modalitások:
● Rosszabbodás: Hidegtől. Szabad levegőn. Mosakodás. Időjárás-változás, viharos idő. Meleg ágy, takaró, gyapjú. Elnyomások. Ha a lábai egymáshoz érnek. Periódikusan – évente, kéthetente. Telihold.
● Javulás: Amikor alacsony párnán, nyugodtan fekszik. Hátán fekve, karját szétterpesztve. Evéstől. Orrvérzéstől. Erős verejtékezés esetén.

Klinikai tünetek: Ekcéma. Tályog. Acne. Allergia, szénanátha. Asztma. Álmatlanság. Fejfájások, migrén. Fóbiák, depresszió. Felső légúti hurutok. Psoriasis.

Elmeállapot: Szorongás. Balsejtelmek. Nem hisz a gyógyulásban. Szegénynek tartja magát, mintha tönkrement volna, nem hiszi, hogy ebből az állapotból ki fog kerülni. Fél az elszegényedéstől, a tűztől, az egyedülléttől, a megőrüléstől, a zsúfolt helyektől, a ráktól, az agyvérzéstől. A legenyhébb érzelemtől is megbetegedik. Elhagyatottság-érzése van. Nem akar dolgozni. Semmiben sem talál örömet. Betörőkkel álmodik.

Fej: Fejfájás, mintha egy nagy ütés okozta volna. Böjt miatt kialakuló fejfájás. Menzesz elnyomása miatti fejfájás. Mintha a feje elkülönült volna a testétől. A feje érzékeny a huzatra, még nyáron is sapkát akar hordani. Kócos, fakó, száraz haj, néha ősz tincsekkel, amelyek már fiatal korban láthatóak. Nedvedző bőrkiütések a fejbőrön.

Szem: Csipás szem. Kifelé forduló szemhéj. Visszatérő, krónikus szemgyulladás. Árpa.

Fül: Sebes fül. Bűzös fülváladék. Fül mögötti, nedvedző sebek. Elviselhetetlen fülviszketés.

Orr: Szénanátha. Apró, piros pattanások az orron. Visszatérő megfázások.

Arc: Acne, rosacea. A felső ajak duzzadt. Zsíros bőr. Piszkos kinézetű, mosdatlannak tűnő arc.

Száj: A fogak kilazulnak. Undort keltő szájíz. Vérző, szivacsos fogíny. Nehezen gyógyuló sebek, berepedések a szájszegletben. Afták.

Emésztőrendszer: Általában mindig rettentően éhes páciensek, még éjszakai is felkel enni. Fejfájás alatt is muszáj ennie. Nem szereti a disznóhúst, kívánja a sört és a savas dolgokat. Sötét, rendkívül bűzös, spiccelő széklet. Gyerekek székrekedése. A lágy széklet is nehezen távozik. Többszöri ürítéssel távozó normális széklet. Krónikus, kora reggel jelentkező hasmenés. Égető érzet a rectumban.

Légutak: Köhögés, bronchitis, asztma, nehézlégzés, ami háton fekve, karjait szélesen széttárva javul. Minden évben visszatérő szénanátha. A köhögés szabadban, hidegtől és hideg italoktól rosszabbodik.

Hát: Lumbágó, ami állás vagy járkálás közben rosszabb.

Végtagok: Lazának érzi az ízületeket, mintha nem tartoznának össze. A talp forró és viszket. Bűzös lábizzadás, és ennek elnyomása miatt kialakuló panaszok.

Bőr: Szennyezett, érdes, zsíros bőr. A hajlatokban, bőrredőkben kialakuló kiütések, pattanások. Elviselhetetlen viszketés. Véresre vakarja a bőrét. Állandóan kiújuló tetvesség. A viszketés rosszabb ágymelegben, gyapjútól. Nem tud aludni a viszketéstől. Szemölcsök.

Kombinált tünetek: Depresszió, öngyilkossági gondolatokkal és bűzös verejtékezéssel. Fázékonyság gyakori akut légúti huruttal.

Gyerekek: Nyugtalan, könnyen megijedő, nehezen gyarapodó csecsemők. Visszatérő hurutok, ekcéma. Piszkálja a fülét, csikorgatja a fogát alvás közben. A jó étvágy ellenére sovány. Éjszaka éhes gyerekek.

Hasonló szerek: Arsenicum album, Sulphur, Nitricum acidum, Calcium carbonicum, Petroleum, Hepar sulphur, Graphites, Manganum.

dr. Sasvári Ferenc
homeopata orvos
(részlet a Képes Homeopátia c. kiadványból)


Megosztás a Facebook-on