Rosacea

Másfél éve egy ismerősöm érdeklődött, hogy kezeltem-e már rosaceat homeopatiával. Nemleges válaszom után közölte, hogy fiatal nőbetegről van szó, és nagyon zavarja az arcán lévő elváltozás. Már jó néhány hagyományos kezelésen túl van. Vállalnám-e? Végül is rábólintottam.

Ez a betegség olyan bőrelváltozás, mely az arc középső részén jelentkezik, leggyakrabban az orron. Az első stádiumban csak vörösesség van (erythema), a második stádiumban finom értágulatok is jelentkeznek, majd később papulopustulosus (hólyagos, gennyes) elváltozások keletkeznek.

Hamarosan találkoztam betegemmel. Fiatal, csinos, szőke, kék szemű hölgy volt, akinek alakján nem látszott, hogy két gyermeket szült. Ellenben mikor az arcát megláttam, arra gondoltam, talán még sem kellett volna vállalnom a kezelését, a betegség előrehaladottsága miatt. Gyakorlatilag az egész arcát érintette a betegség, vörös, gyulladt volt, mindkét oldalon rücskös papulopustulósus területek fedték az arcbőrt. Mintha acnés lenne. Fejbőre korpásodott, és a beteg jelezte, hogy gyakran viszket. A fogai hamar kezdtek romlani, sok a tömött foga. A lábszárán seprűvénák voltak és aranyere is van, mely a szülés után alakult ki. Alvása jó, étvágya változó, a friss kenyértől hasmenése van, a húsételektől alhasi puffadásokkal küzd, a tojást, májat, belsőségeket nem szereti. Inkább a sós ízeket kedveli. Gyakran szomjas, naponta 2 liter folyadékot is megiszik. Menstruáció előtt ingerültebb és gyakran van fejfájása, mely Magne B 6-tól javulni szokott.

A beteg szeret mozogni, kirándulni, táncolni, utazni, nagyon szereti a zenét, és mindig a hangulatának megfelelő zeneszámokat hallgat. Iskolás korában zongorázni, hegedülni és gitározni is tanult. Hangulata gyakran változik, könnyen elsírja magát, de a sírástól nem könnyebbül meg. Nem igényli a vigasztalást, elvan magában a problémáival. Nincs kedve ezekről beszélni. Haragtartó, nehezen emészti meg a dolgokat, évekig elrágódik rajtuk. Sokszor jutnak eszébe gyerekkori sérelmek is. Nem megbocsátó típus. Testvérével jó a kapcsolata, a szülei gyakran veszekedtek, el is váltak. Az apja 5 éve meghalt. Halála után bűntudatot érzett és nagyon sajnálta az apját. Az anyjával többször veszekedtek, aki nehéz természetű, önfejű. A férjével és gyerekeivel jó a kapcsolata. Egyetemista korában mandulaműtéten esett át. Tíz éve, pizza fogyasztása után epehólyag gyulladás alakult ki nála.

Rosaceaja 2004-ben jelentkezett, először csak a jobb arcfélen. Azt tapasztalta, hogy bizonyos ételek fogyasztása után (pizza, paradicsom, friss kenyér, brassói) egyértelműen rosszabbodott az állapota.

Terápia: Natrium muriaticum LM1, egy hónapig heti 1x, majd kéthetente 1 adag.  Magnesium phosphoricum D 6 Schüssler 3×1 tabletta naponta, ezen felül egyik nap Ferrum phosphoricum  D 12, 3×1, a másik nap Kalium cholatum D 6 3×1 tabletta és Natrium  sulfuricum D 6 3×1 Schüssler tabletta szedését  javasoltam. Megbeszéltük, hogy amikor az arcán gennyes pustulák jelentkeznek, a Ferrum phosphoricum D 12 helyett Silicea D 12-t szedjen.

Összesen 6 alkalommal jelentkezett kontrollon. Állapota fokozatosan javult. Ez év áprilisában azonban visszaesést észleltem. Ez idáig GYES-en volt. Elment dolgozni, azóta romlott az állapota. A továbbiakban azt tapasztalta, hogy bármit eszik, utána két órával belobban az arca.

Ezek után a terápiát kiegészítettem Schüssler krémekkel. Alapként Kalium cloratum + Natrium sulfuricum krémet ajánlottam, naponta 2x, és amennyiben a gyulladás dominált az arcon ezt Ferrum phosphoricummal kiegészítve javasoltam alkalmazni. Ezen felül még reggelente 5 globulus Lycopodiumot, valamint Pro Gastro-ból 1 kávéskanálnyi port javasoltam.

A következő kontroll során, júliusban látványos javulást észleltem a bal arc félen alig látható bőrpír volt, a jobb oldalról a papulák és a gyulladás eltűnt, de kb. 2 cm átmérőjű területen még az erythema, és a hajszálér tágulatok láthatók voltak.

Összegzés: az igen makacs, tartósan fennálló, harmadik stádiumban lévő Rosaceánál homeopátiával és Schüssler terápiával sikerült javulást elérni. A közben jelentkező visszaesések többnyire tartós stresszre, ill. diétahibára vezethetőek vissza.

dr. Berecz József

homeopata háziorvos

 


Megosztás a Facebook-on