Schüssler 1×1 – Váladékok Schüssler-módra, avagy beszél a nyelv

A 12 Schüssler-sóra jellemző váladéktípusok és nyelven jelentkező elváltozások

Schüssler-sókról szóló tanfolyamaink során hangsúlyoztuk, hogy Schüssler-sókkal milyen egyszerűen kezelhetőek a náthás folyamatok, azaz nincs más dolgunk, csak a váladék színét kell megnéznünk.

Egy kis ismétlés: A nátha indulásakor az első tünetek jelentkezésekor az első két órában negyedóránként egy tabletta Ferrum phosphoricum D12 szedése javasolt, majd 3x 1 tabletta Ferrum phosphoricum D12 alkalmazására térjünk át. Addig alkalmazzunk Ferrum phosphoricumot, míg a váladékok vizes jellegűek. Ha a váladékok fehér nyúlóssá válnak, abban az esetben Kalium chloratum D6 adására térjünk át naponta háromszor alkalmazva. A nátha harmadik stádiumában sárgás, sárgászöld váladékok jelentkezése esetén Nr 6-os Kalium sulfuricum D6-ot szedjünk naponta háromszor. Schüssler-sót alkalmazva lerövidíthetjük a betegség időtartamát, és csökken a szövődményes esetek száma.

 

De mi van, ha más típusú orrváladékkal állunk szemben, vagy a kezelés ellenére elhúzódik a náthás folyamat?

Mint ahogy a haladó tanfolyamokon említettük mindegyik Schüssler-sóra van jellemző váladék, csak kicsit alaposabban kell tanulmányoznunk a színeket, és az állagot. Ugyanakkor az arcdiagnosztika mellett érdemes megnézni a nyelvet is, mely akut betegség esetén sokszor segítségünkre lehet a megfelelő Schüssler-só kiválasztásában.

Az alábbiakban a különböző sókra jellemző váladékok kerülnek összefoglalásra.

 

Nr. Calcium fluoratum (Cf): A Calcium fluoratumra sűrű, sárgás, vagy zöld csomós váladékozás jellemző. A nyelv berepedt lehet, illetve duzzadtabb. A berepedések érzékenyek, vérezhetnek is. Gyakran megfigyelhető a nyelv alatti erek tágulata.

Nr 2. Calcium phosporicum (Cp): A Calcium phoporicumra a színtelen, tojásfehérjeszerű váladékok jellemzők. A nyelv duzzadtabb lehet, zsibbadás, vagy merevségérzet jelentkezhet. . Gyakran megfigyelhető a nyelvcsúcs ízlelőbimbóinak duzzanata, fájdalmas gyulladása is.

Nr. 3 Ferrum phosporicum (Fp): A Ferrum phosporicum állapot kezdetén még mindenfajta váladék hiányozhat, majd jellemzően vizes váladékozás megjelenése figyelhető meg. A váladék vérszálcsás is lehet. A nyelv tiszta, élénkpiros.

Nr. 4 Kalium chloratum (Kcl) A Kalium chloratumra fehér nyúlós váladék jellemző. A nyelv fehér, vagy szürkés lepedékkel bevont, a nyál jellemzően tapadós, nyúlós.

Nr. 5 Kalium phosporicum (Kp): A Kalium posporicumra bűzös, narancssárgás, vagy sárgás krémes váladék jellemző. A nyelv barnás, sárgásbarnás lepedékkel bevont, püffedt. Jellemző a kellemetlen szájszag.

Nr. 6 Kalium sulfuricum (Ks): A Kalium sulfuricumra sárga, vagy sárgászöld váladékok jellemzők. A nyelv is sárgás lepedékkel bevont, petyhüdt tónusú.

Nr. 7 Magnesium phosporicum: A Magnesium phosphoricumra vizes, keserű, időnként dugószerű csomót képező váladékok jellemzők. A nyelv tiszta, és száraz, néha tic jelentkezése is megfigyelhető.

Nr. 8 Natrium chloratum: A Natrium chloratumra vizes váladékozás jellemző, mely irritálhatja a környező bőrterületet, illetve viszketést okozhat. Jellemző lehet a térképnyelv megjelenése, fehér lepedékkel, illetve nyálbuborékokkal.

Nr. 9 Natrium phosphoricum: A Natrium phoporicumot aranysárga,mézszerű, krémes, savas, maró váladék jellemzi. A nyelvgyökön, illetve a nyelvcsúcson aranysárga lepedék megjelenése jellemző, a nyelvcsúcson időnként felhólyagosodás is megfigyelhető.

Nr. 10 Natrium sulfuricum: A Natrium sulfuricumra sűrű sárgás, sárgászöld váladékozás jellemző. A nyelv duzzadt, petyhüdt, a nyelvgyökön piszkosszürke lepedék figyelhető meg.

Nr. 11 Silicea: A Siliceára kezdetben bőséges vizes, sárgás váladék jellemző, mely a későbbiekben masszív, nehezen ürülő bűzös váladékká alakul. A nyelv petyhüdt, fehér lepedékes foltokkal, erosiók fekélyes folyamatok is jelentkezhetnek.

Nr. 12 Calcium sulfuricum: A Calcium sulfuricumot nagy mennyiségű, sárga váladék jellemzi, mely véres lehet. Időnként a váladékban csomók jelentkezhetnek. A nyelv száraz, berepedt, agyagszínű lepedékkel bevont.

Az itt leírt „váladék és nyelv”-diagnosztikát nem csak nátha esetén alkalmazhatjuk. Gyakorlatilag bármii, bárhol váladékozik nincs más dolgunk, mint „elemezni” a váladékot, arcdiagnosztikai jelet keresni, és ezt követően már a nyelvet is tekintsük meg.

Dr. Farkas Orsolya

 


Megosztás a Facebook-on