Sepia Officinalis

Egyike a leggyakrabban felírt polikreszteknek. Főleg női szerként tartjuk számon, de férfiaknál és gyerekeknél is használjuk, bár a nehezebb diagnózis miatt ez utóbbi esetekben sokszor nem Sepiát javaslunk. George Vithoulkas a Sepia kulcsszavaként, hívószavaként a PANGÁST jelölte meg.

A Sepia nagyon fontos szer a különböző életkorokban előforduló nőgyógyászati panaszok esetén.

A Sepia-páciensek esetében a pangás nemcsak testi, de pszichés szinten is megnyilvánulhat. Prolapsusok, visszerek, székrekedés, hormonális zavarok a leggyakoribb indikációi a szernek. A szer a vénás keringésre, mindenekelőtt a portális- és az emésztőrendszer, A NŐI MEDENCE SZERVEINEK vénás keringésére hat. A szer jól hat fiatal férfiaknál és nőknél, ideges és érzékeny alkatú embereknél, akik hajlamosak a szexuális izgatottságra vagy a túlzásba vitt szexualitás miatti kimerültségre. Alkalmas szer olyan gyermekek számára, akik időjárás-változás esetén könnyen megfáznak. Terhesség alatt fellépő betegségek. Jól alkalmazható túlhajszoltság, folyadékveszteség, szexuális kicsapongás miatt kimerült nőknél, akik méhproblémáktól, a méh előesésétől szenvednek. A háton, a két petefészekben stb. állandósuló tünetek, a fejben felfelé haladó, a medencetájékon lefelé húzó fájdalmak. A beteg úgy érzi, mintha a belső szerveiben egy csomó lenne, vagy valami golyó gurulna át rajtuk. Lüktetéssel járó, erős vértolulások a test különböző pontjain. A beteg már egy rövid sétától is elfárad. Tejszerű váladékok. Ájulási rohamok. Izgő-mozgó ember. Gyakori spontán vetélések, a terhesség 5-7. hónapjában. A páciens még meleg szobában is fázik. Sokáig elhúzódó, utóhatásokkal járó betegségek. Szemölcsszerű bőrkinövések.

A Sepia kívánja a savanyút és az eceteset.

Leggyakoribb indikációs területek: Abortusz-hajlam, Ágyéki gerinc fájdalmak, Anémia (Natrium muriaticum), Cystitis, Depresszió, Endometriosis, Herpes, Hirsutizmus, Krónikus fáradtság – szindróma, Migrén, PMS, Prostatitis, Prolapsus uteri, Psoriasis, Székrekedés, Szemölcsök, Tinea.

Etiológia: Átnedvesedés, nedves helyen dolgozástól. Szexuális kicsapongás. Megemelte magát. Terhesség. Hormonális elnyomások, hormon tartalmú gyógyszeres kezelés. Düh és bosszankodás, ütések, sérülések, zuhanások, rázkódás, forralt tej, disznóhús, zsír, cigaretta hatására kialakuló megbetegedések.

Modalitások:

  • Rosszabbodás: HIDEGTŐL. HIDEG LEVEGŐTŐL, északi széltől, havazástól, hideg nedvességtől. Szexuális kicsapongástól. VÍGASZTALÁSTÓL. A menzeszt megelőző időszakban. Terhesség alatt. Vetélés után. Reggel és este. Az első álom után. Elalváskor. Amikor ül, amikor áll. Térdelés közben. Bal oldalán fekve. Rázkódástól. Amikor előrehajol. Coitustól. Vihar előtt. Érintéstől. Amikor felfelé megy. Dörzsöléstől. Emeléstől. Vakarózástól. Mosáskor.
  • Javulás: ERŐTELJES MOZGÁSTÓL, TÁNCTÓL. Melegtől, az ágy melegétől. Nyomástól. Forró borogatástól. Amikor keresztbe teszi vagy felemeli a lábát. Alvás után. Hideg italoktól, hideg fürdőtől, szabad levegőn.

A Sepia gyakran elsírja magát.

Elmeállapot: Sírós, elnyűtt, sokszor depresszióra hajlamos páciensek. Nem is tudja, hogy miért, de gyakran elsírja magát. Sír, miközben a panaszairól beszél. Szarkasztikus, sokszor a mások gyenge pontját kritizálja ezzel megbántva a másikat. (Lachesis). Elégedetlenség. Irritabilis a családtagokkal szemben. Anyák, akik a gyerekek legkisebb csínytevésénél is ingerlékenyek, dühösen reagálnak. PMS-ben nagyon irritabilis, veszekedős. Nem bírja a társaságot, szeret egyedül lenni. Nem bírja, ha vigasztalják. Mentális tompaság, közönyösség jellemzi. Fél a szellemektől, a szegénységtől. Elkeseredett, nem bízik a gyógyulásban. Nagyon szeret táncolni, és jót tesz neki a dinamikus sport, ilyenkor felélénkül. Az elfoglaltság javítja a panaszait. Szereti a vihart és vidám lesz tőle. Élvezi, ha másokat bosszanthat. Nincs oka rá, mégis szerencsétlennek érzi magát. Nyugodtan ül, és csak igennel vagy nemmel válaszol a kérdésekre. A Sepia-nő gyűlöli a férfiakat, a Sepia-férfi pedig a nőket. Zokogási rohamok törnek rá.

Általános tünetek: Fázós, rosszabbodik a hidegtől. Javul a mozgástól, tánctól. Javul esténként. Rosszabbodik: 14-16 vagy 15-17 óra között. Romlik menzesz előtt, alatt ill. után. Romlik a terhesség folyamán, abortusztól. Menopauza-hőhullámok éjszakai izzadással. Romlik coitustól, gyakori szexuális együttléttől. Periodikusság (28 naponként visszatérő panaszok, még a férfiaknál és a már vagy még nem menstruáló nőknél is!). Bal oldali tünetek. Ájulási hajlam. Rosszabb tengernél. Kemoterápia mellékhatásai (hányás, hányinger, gyengeség).  Összezavart homeopátiás esetek (túl sok szert szedett be már és nem javult).

Fej: Szaggató, szúró fájdalommal, ill. belülről kifelé vagy fölfelé sugárzó fájdalommal járó fejfájás, vagy a bal szem fölött jelentkező fejfájás. Hányingerrel és hányással járó fejfájás. A menzesz kínzó görcsei esetén fellépő fejfájás, kevés menzesszel. Hajhullás veszélye. A hajhatár szélénél megjelenő pattanások a homlokon (Natrium muriaticum).

Arc, orr: Az arcszín változása. Sötét karikák a szem alatt. Májfoltok. Akne, ami romlik menzesz előtt. Az alsó ajak duzzanata és berepedezése középen vagy a szájzugban. Öreg, ráncos, foltos arcbőr. Szemölcsök az arcon.

 

Gyomor- és bélrendszer: Hányinger – az étel gondolatától vagy szagától (délelőtt), a coitus gondolatától kialakuló hányinger. Terhességi hányás. A páciens kívánja az ecetet, a savas és ecetes ételeket, italokat, az édességeket. NYOMASZTÓ SÜLLYEDÉSÉRZÉS A GYOMORTÁJON, ami evéstől sem javul. A beteg gyomra nem bírja a forralt tejet. Gyomorsavtúltengés. Úgy érzi, hogy valami tekergőzik a gyomrában és egész a torkáig felemelkedik.

Májtájéki- és epehólyag-fájdalom. A máj érzékenysége, fájdalma. Alkatilag nagy hasú nők. Napokig tartó székrekedés, székletürítési inger nélkül. Nagy mennyiségű, kemény széklet, golyóérzés a rectumban. A rectum összeszűkülése és elernyedése. Csaknem állandó váladékszivárgás az anusból. Előeső aranyeres csomók. Járás közben vérző aranyeres csomók, amiket szúró fájdalom kísér. Terhesség alatt kialakuló aranyeres csomók. Székletürítés után ürülő zselészerű nyálka. Hirtelen megjelenő rectumfájdalom. Barna foltok a hason. A beteg úgy érzi, hogy egy golyó vagy egy súly van az anusában, ez az érzés székletürítés után sem enyhül.

Vizeletképző rendszer: Első álom alatt jelentkező vizelési inger. Gyerekek éjszakai ágybavizelése. SŰRŰ, ROSSZ SZAGÚ, fehér szemcséket vagy TAPADÓS, VÖRÖS, HOMOKOS ÜLEDÉKET tartalmazó VIZELET. Gyenge sugarú vizelet, lassú vizeletürítés. Vizeletürítés előtti metsző húgyhólyagfájdalom.

Női nemi szervek: GYENGESÉGÉRZET, LEFELÉ HÚZÓ VAGY LEFELÉ NYOMÓ ÉRZETEK. A beteg úgy érzi, mintha minden medencei szerve kiesne a szeméremtestnél, emiatt kereszteznie kell a lábát vagy a kezével kell tartania ezeket a szerveket, nehogy kiessenek belőle. Fájdalmas coitus a hüvely szárazsága miatt, coitus utáni hüvelyvérzés. A hüvely és a szeméremtest szárazsága.  A betegnek ellenérzése van a coitusszal szemben, vagy coitus után panaszai jelentkeznek. Túl későn jelentkező és túl kevés, szabálytalan időközönként jelentkező, korai és bőséges menzesz. Sárga, zöldes színű, tejszerű vagy darabokban ürülő, kislányoknál jelentkező, a menzeszt helyettesítő, bűzös, gonorrhoeás hüvelyfolyás. A menzesz kimaradása. Elviselhetetlen magzatmozgás. A változás korában jelentkező méhvérzések. Hirtelen fellépő, gyengeséggel és izzadással járó hőhullámok a változás korában. Gyakran előforduló spontán vetélés az 5-7. hónap között. Meddőség. Herpes genitalia. Szemölcsök a külső nemi szerveken, gáttájon.

Sepia-gyerekek: A gyerekek sokszor egyáltalán nem a PANGÁSt mutatják, tele vannak energiával, izgatottak, élénkek. Szeretnek a figyelem központjában lenni. Szeretik a bulikat, ott még inkább felélénkülnek, főként ha TÁNColhatnak. A panaszok általában a csalódástól, a sok iskolai stressztől alakulnak ki, és különböző szerveket érinthetnek. Gyakori a visszatérő fejfájás, bőrpanaszok, menstruációs panaszok és a gyakran megjelenő ajakherpesz.

Hasonló szerek: Natrium muriaticum, Pulsatilla, Nux vomica, Phos-ac, Carbo vegetabilis, Carcinosinum, Ignatia, Lilium tigrinum, Thuja, Gelsemium, Nitricum acidum, Conium, Lycopodium.

dr. Sasvári Ferenc
homeopata orvos

(részlet a Képes Homeopátiás Materia Medicából) 

 


Megosztás a Facebook-on