Vajon miért hatékonyak a Schüssler-sók?

Tudományos vagy tudománytalan? Ugyanaz vagy különböző? Schüssler-só vagy hagyományos terápia? 

A hétköznapok stresszel teli életmódja önmagában is fokozza a szervezet ásványi anyag igényét, felhasználását. Stressz, szorongás esetén sokan káros szenvedélyekkel igyekszenek oldani a belső feszültséget (dohányzás, fokozott alkoholfogyasztás), ami tovább rontja az ásványi anyagok felszívódását, beépülését. A Schüssler-sók a sejtanyagcsere balanszírozásával támogatják az egészséges sejtműködést. A Schüssler-sók hatásának ismerete elsősorban tapasztalati ténynek tekinthető, lassan 150 éves tapasztalat igazolja hatékonyságukat. Az ember azonban kétkedő természet, és mindig pontos molekuláris magyarázatra vágyik egy-egy terápiás hatás leírásakor. Ezzel jómagam is így vagyok. A minap szakirányú cikk után kutatva a következő cikkrészletbe botlottam, ahol az 5HT szerotonint jelent, ami a különböző hangulati zavarok, szorongás kapcsán előtérbe került neurotranszmitter (jelátvivő) az agyban.

„A dendritikus 5HT felszabadulás szabályozásában az N-típusú feszültségfüggő Ca2+-csatornák vesznek részt. Az 5HT1 receptorok által közvetített transzmitter felszabadulás gátlása a feszültségfüggő K+ csatornák megnyílásának tudható be. A Ca2+– és K+-csatornák megnyílása szignáltranszdukciós folyamatok eredményeként valósul meg az 5HT felszabadulás autoregulációja során.”

Neuropsychopharmacologia Hungarica – IV. évfolyam 3. szám, László G. HarsingJr és Zsolt Juranyi: Különböző szerotonin receptorok szerepe a szerotonin felszabadulás szabályozásában a raphe magokban

A legtöbb antidepresszáns, köztük a népszerű szelektív szerotonin visszavétel gátlók (SSRI), hatásukat a középagyban levő raphe magban termelődő szerotonin mennyiségének fokozása révén érik el. A magból az agy más területeire szállított szerotonin megszünteti vagy enyhíti a depresszió tüneteit. Az idézetben leírt kálcium- és káliumcsatornák fontos szerepet kapnak az agy hangulat szempontjából annyira fontos szerotoninszint szabályozásában. Ugyanakkor  az idegsejt-aktiválódás során a nikotin-acetilkolin receptor működésbe lépésével a nátriumcsatornák megnyílásával nátriumionok áramlása indul meg. A Schüssler-sók között több kálcium-, kálium-, és nátriumvegyület van, köztük a szorongás oldására leggyakrabban alkalmazott Nr. 5-ös Kalium phosphoricum. A Schüssler-sók, csakúgy, mint a homeopátia, információs terápiaként a sejteket ösztönözve járulhat hozzá az egészség és a kiegyensúlyozott hangulati élet visszanyeréséhez. Ha nem is ismerjük a pontos hatásmechanizmust, de nap mint nap megtapasztalhatjuk a potenciált ásványi anyagok jótékony hatását stressz, szorongásos panaszok kapcsán is. A szakmai cikket olvasva ismét azt éreztem, amit már annyiszor: ugyanarról beszélünk, csak egész máshogy közelítjük meg. A célunk, azonban szintén ugyanaz: egészséges, boldog emberek.

dr. Farkas Orsolya
homeopata orvos


Megosztás a Facebook-on