Viselkedészavarok homeopátiás kezelése állatoknál

A viselkedészavarok meglehetősen szerteágazóak lehetnek, melyek közül társállatainknál és
haszonállatainknál is leggyakrabban az agresszivitás, az ijedősség, a szorongás, és a pánik szokott előfordulni. Ez lehet öröklött tulajdonság, de nem megfelelő bánásmód következménye
is. Mindkét esetben eredményes lehet a homeopátiás kezelés. Emellett azonban fokozott odafigyelésre, nem egyszer speciális képzettségű szakemberre is szükség lehet ahhoz, hogy kedvencünket „kineveljük” a rendellenes, vagy számunkra nem kívánatos viselkedésformából.

A szóba jöhető homeopátiás szerek közül az ARGENTUM NITRICUM-ot (D30) akkor adagoljuk, ha az állatnál mindenféle ismeretlen dologtól és egyidejűleg embertömegektől való félelmet, szorongást tapasztalunk (kiállítások, versenyek stb.), amely nagymértékű nyugtalansággal, esetleg hasmenéssel is együtt jár.

A STRAMONIUM (D30) állat is mindenekelőtt az ismeretlen dolgoktól esik pánikba. Emellett jellemző rá, hogy nem bírja a magányt, és rendkívül szorong a sötétben. Állapota csillogó tárgyaktól (tükör, tükröződő vízfelület stb.) is romlik. Ezek a macskák pl. sokkal jobban szeretnek a lakásban lenni, mint a szabadban.

Ha a nyugtalanság, szorongás, félelem hirtelen, látszólag minden ok nélkül alakul ki és magas lázzal is jár, akkor a megfelelő szer az ACONITUM (D30), különösen abban az esetben, ha előzőleg hideg, szeles időben sétáltunk az állattal.

Ha a félelem trauma vagy baleset után jelentkezik, akkor az ACONITUM mellé adagoljunk még ARNICÁ – t naponta kétszer D30-as potenciában, a sérülés súlyosságától függően 7 -14 napon keresztül.

A PHOSPHORUS (D30) adagolása akkor indokolt, ha az egyébként is élénk, ideges, nyugtalan, szorongó állatunk állapota egyedüllétkor és viharban, égzengéskor, petárdázáskor vagy emberek
közelében fokozott mértékben romlik. Ha a félelem következtében a kutya gyakran agresszív, és azt látjuk, hogy ez kialakulhat a legcsekélyebb zajtól, vihartól, néha még attól is, ha felé hajolnak, akkor BORAXOT adjunk közepes potenciában naponta kétszer két héten át, majd hetente három alkalommal egy hónapon keresztül, azután pedig hetente csak egy alkalommal, a jelenség teljes megszűnéséig.

Társállataink körében gyakori viselkedési zavar a féltékenység is. Ennek oka lehet a gazda új barátnője vagy barátja, aki esetleg nem szereti a kutyákat, cicákat, vagy nagyon szereti a gazdit, amit az állatok jelenlétében rendszeresen ki is mutat. Az újonnan érkezett kisbaba is lehet a viselkedésváltozás oka, aki miatt kevesebb idő jut eddigi egyetlen kedvencünkre. Esetleg egy másik kutya, vagy macska, amelyik hirtelen került a családba, ezáltal a régi kedvenc mellőzve érzi magát…

A féltékenység, amely esetenként kedvetlenséggel és szinte beteges ragaszkodással járhat együtt, néha agresszivitásba, harapási, karmolási hajlamba csaphat át. Az eddig igen rendszerető, pedáns kutyánk vagy cicánk a lakás legkülönbözőbb részeiben, sarkokban, szobaközepén, ágytetején üríti bélsarát vagy vizeletét. Teszi mindezt annak érdekében, hogy ismét felhívja magára a gazda lankadni látszó figyelmét. Ekkor természetesen azon túl, hogy éreztetjük vele nemtetszésünket, HYOSCYAMUS NIGER-t, adjunk neki, közepes potenciában naponta 2-szer, 3-szor, amíg a viselkedése meg nem változik.

Ha az állat domináns és ugat, morog, vicsorít és féltékenységétől indíttatva csak nehezen fogad szót, mindenféle emészthetetlen dolgot megmar, megrág és e miatt vagy ettől függetlenül emésztési problémái is vannak, akkor a NUX VOMICA (naponta 3-szor) a megfelelő szer, a normál állapot helyreállásáig.

Ha egyébként a rangsor elején álló, öntudatos leginkább szuka kutyánkon vagy nőstény macskánkon azt látjuk, hogy féltékenységében teljesen magába fordult, szomorú, kétségbeesett, nem akar sétálni, visszautasítja az ételt, és amint korlátozni kívánjuk mozgásában, harap vagy erőszakosan ugat, esetleg minden előzetes jelzés nélkül harap, a párzási időszakban pedig ez az állapota még tovább súlyosbodik, adjunk neki LACHESIS – t naponta 3-szor közepes potenciában, vagy PLATINUM – ot magas potenciában hetente 2x.

Érdekes, hogy ha anyaállatunknak a támadási kedve, agressziója az újszülött kölykök iránt irányul, akkor is a PLATINUM D30-ast adagoljuk, azonban ekkor akár óránként is, a támadási kedv megszűnéséig. Ha pedig teljes érdektelenséget tanúsít a kölykök iránt, akkor a SEPIÁ -t kell adni.

Amelyik féltékeny állatnak PULSATILLÁ-ra van szüksége, az a féltékenységét úgy mutatja ki, hogy finoman, tapintatosan panaszkodik, duzzog, úgy viselkedik, mint egy kölyökkutya. Egyébként pedig nagyon ragaszkodó, kedves, melegszívű, alkalmazkodó típus, aki kívánja a szeretetet, a testi érintkezést, és a simogatást.

Dr. Mátray Árpád
homeopata állatorvos
www.matrayhaz.hu


Megosztás a Facebook-on